Lagere aftrek partneralimentatie

Vroegtijdig op de hoogte zijn van veranderingen in jouw financiële situatie is belangrijk. Dit geeft jou de gelegenheid om hierop te anticiperen. Vandaar dat wij jou al vroegtijdig willen laten weten dat de alimentatiedruk in de toekomst omhoog gaat. Als je momenteel met een echtscheiding bezig bent of partneralimentatie betaalt, kun je hiermee rekening houden.

In het Belastingplan van 2019 is voorgesteld om de aftrekbaarheid van de partneralimentatie vanaf 2020 af te bouwen. De Tweede Kamer heeft deze maand al ingestemd met dit voorstel. In december zal ook de Eerste Kamer over het voorstel stemmen.

Het percentage waartegen de partneralimentatie aftrekbaar is, bedraagt voor de komende jaren:
51,75% in 2019;
46% in 2020;
43% in 2021;
40% in 2022; en
37,05% in 2023.

Let op: indien er minder aftrekbaar is, kan dit gevolgen hebben voor jouw bestedingsruimte. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat ook de hoogte van de alimentatie verandert, aangezien deze afhankelijk is van de draagkracht en de behoefte.

Naast de partneralimentatie worden ook andere aftrekposten vanaf 2020 afgebouwd. Denk hierbij aan specifieke zorgkosten en giftenaftrek, zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Wil jij weten wat de gevolgen hiervan voor jou zijn en hoe jij hier het best op kun anticiperen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bron: “Belastingplan 2018.” Rijksoverheid, 18 september 2018.

Geef een reactie

(veiligheidstest) *