🚀 Vacature: Consultant 🚀
Ben jij of ken jij een ambitieuze consultant met minimaal 5 jaar ervaring die klaar is voor een nieuwe uitdaging? Wij zijn op zoek naar jou! Kom ons team versterken en werk direct mee aan boeiende projecten. Stuur een mail naar 📩 rob.kusters@tripolissupport.nl voor meer informatie. Of bekijk de vacature via https://tripolissupport.nl/tripost/artikel/vacature-fiscalist-consultant-fulltime
Voor veel werknemers is mei een feestmaand: het vakantiegeld komt eraan! Een extraatje, vaak goed voor 8% van het bruto jaarsalaris. Een mooi moment om alvast te dromen over een weekje Spanje, een nieuwe barbecue of gewoon wat extra buffer op de spaarrekening. Maar let op: wat je netto op je rekening krijgt, hangt niet alleen af van het bedrag dat je bruto aan vakantiegeld opbouwt. Er zit namelijk een addertje onder het gras… het bijzonder tarief.
Wat is dat “bijzonder tarief” eigenlijk?
Het bijzonder tarief is een speciaal belastingtarief dat geldt voor bijzondere beloningen. Denk hierbij aan een dertiende maand, een bonus, en inderdaad: het vakantiegeld. Omdat dit soort inkomsten niet elke maand terugkomen, worden ze apart belast.
De Belastingdienst kijkt naar je totale jaarinkomen en bepaalt op basis daarvan welk percentage belasting er op je vakantiegeld moet worden ingehouden. Dit percentage verschilt per persoon en kan oplopen tot ruim 50% bij een hoog inkomen. Dat klinkt heftig, en dat kan het ook zijn.
En waar gaat het dan mis?
Als de werkgever het verkeerde bijzondere tarief toepast (bijvoorbeeld een te laag percentage), krijgt de werknemer op het moment van uitbetalen meer netto vakantiegeld dan waar hij of zij eigenlijk recht op heeft. Dat lijkt leuk, maar de rekening komt later: bij de aangifte inkomstenbelasting in het volgende jaar. Dan kan er een vervelende verrassing op de mat liggen in de vorm van een te betalen bedrag. Vaak valt het verkeerd toepassen van het bijzonder tarief niet op, omdat de meeste ook nog recht hebben op aftrekposten zoals hypotheekrente aftrek. Maar bestaat jouw aangifte alleen uit salaris en voor de rest niets, dan kom je er bij de aangifte er dus achter.
Voor werkgevers: even dubbelchecken!
Zorg ervoor dat het juiste bijzonder tarief is ingesteld in de salarisadministratie. Dit tarief wordt meestal automatisch berekend op basis van het zogeheten cumulatieve jaarloon van de werknemer, maar het loont om dit goed te controleren, zeker bij nieuwe werknemers of wanneer er sprake is van meerdere dienstverbanden of bijbanen.
Voor werknemers: een extra reden om je loonstrook te checken
Krijg je je vakantiegeld? Neem dan eens een kijkje op je loonstrook. Staat daar een bijzonder tarief vermeld? En lijkt het percentage redelijk ten opzichte van je jaarinkomen? Twijfel je? Vraag het na bij je werkgever of salarisadministratie. Liever nu een helder antwoord dan straks een onverwachte blauwe envelop.
Tot slot
Vakantiegeld is bedoeld als leuk extraatje, en dat moet het ook blijven. Met een beetje aandacht voor het juiste belastingtarief kunnen we verrassingen voorkomen. Dus werkgevers: check je instellingen. Werknemers: check je strook. En daarna? Lekker genieten van de zon, een ijsje en misschien wel een welverdiende vakantie!
0 Reacties