Gewelddadige tijden

Een column van Rob Kusters.

Onze Amerikaanse vriend John was op bezoek tijdens de Paasdagen. Hij kwam net uit Amsterdam. Hij schrok van de geweldsspiraal die onze hoofdstad momenteel teistert. Hij schrok nog meer van de waarschuwing dat hij post zou kunnen verwachten van het CJIB. Hij woont namelijk in Duitsland en rijdt een bovenmodale auto. Hij verzekerde mij dat hij zich had beperkt tot een snelheid van maximaal 10 km/uur boven de maximum snelheid. Wetende dat hij het A2 traject tussen Amsterdam en Utrecht had gereden, zal de post van het CJIB zeker komen. Zero tolerance legde ik hem uit. Geleerd van zijn broeders in de VS. Het begrip werd geïntroduceerd door voormalig burgemeester van New York Rudy Giuliani en het was bedoeld voor het extreme geweld in de stad. Jaren geleden al, toen ik Giuliani zelf nog mocht ontmoeten, was er in Manhattan op elk kruispunt sprake van zichtbaar gewapende agenten. Het hielp.

Wat is er toch aan de hand in ons vredige land? Pasen of niet, er wordt aan de lopende band en op klaarlichte dag brutaal geweld gepleegd. Ineens blijkt er een Mocro-maffia te bestaan. Het zou weleens het woord van 2018 kunnen worden. Vergismoorden worden gepleegd. Ook dat woord is een goede kandidaat voor de prijs van 2018. Een ander nieuw fenomeen zijn de verwarde personen. Gisteravond hoorde ik dat we ze “personen met verward gedrag” moeten noemen. Onze energie gaat vooral uit naar het correct benoemen van het fenomeen. Vervolgens discussiëren we uren over de verantwoordelijkheid van de overheid. Zelfs ouders van ontspoorde jeugd wijzen naar de overheid. Oh?

Holleeder zal er jaloers op zijn. Zijn criminele leven trekt aan ons voorbij in de marge van het geweld van de afgelopen tijd. Zijn wereld was op zijn minst zorgvuldig in het liquideren van voormalige criminele vrienden. Het krijgt bijna een romantisch tintje. De gewone Amsterdammer kon zich nog wel veilig wanen in de stad van Willem. Dat is voorgoed veranderd. En wie kan dat toenemende geweld nu voor ons verklaren? Er moeten toch knappe sociologen zijn die ons verder kunnen helpen. Of moeten zij daarvoor eerst de roze bril afzetten? Groen links is na de verkiezingen de heersende politieke stroming in Amsterdam. Welke oplossing bieden zij voor deze problematiek? Ik vrees dat zij vooral willen verduurzamen en de bewoners gaan opzadelen met hoge kosten van hun partijprogramma, terwijl ze geen veiligheid bieden. In ieder geval heb ik geen enkele concrete maatregel gehoord, die is gericht op het indammen van het geweld.

Een maatschappelijk debat dan maar. Dat is onze standaardoplossing. Als we er maar open over praten. Ooit leerde ik dat het belangrijk is dat mensen zich vrij voelen en dat ze comfortabel kunnen leven. Als je dat voor elkaar krijgt, zou de criminaliteit afnemen. Het aantal verkeersovertredingen dat in 2017 werd beboet was 9.233.477. Rekening houdend met het aantal personen dat nauwelijks zelfstandig aan het verkeer deelneemt, heeft de overheid elke burger wel een of meer keer te grazen. Inventariseer maar eens op het volgende verjaardagsfeest. We zijn dus allemaal criminelen. Van Michelin begreep ik dat in een land waar veel restaurants zijn, de kans op sterren groter is. Is zoiets dan aan de hand?

Op een ouderdag op de faculteit Geneeskunde leerden we van een cardioloog dat hart- en vaatziekten met grote afstand winnen van criminaliteit en zelfs terrorisme als doodsoorzaak. Misschien moeten er maar mee leven en accepteren dat een samenleving geweld kent. Laten we in ieder geval onze kinderen goed opvoeden, laten we stoppen met zero tolerance op onzin issues en laten we geweldplegers hard aanpakken.

Geef een reactie

(veiligheidstest) *