• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur

Tripost

Duitse deelnemingsdividenden: uitstellen tot 2016?

Duitse deelnemingsdividenden: uitstellen tot 2016?

Onder het huidige belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland mag de Duitse fiscus 10% dividendbelasting heffen over dividenden die een in Duitsland gevestigde vennootschap uitkeert aan een Nederlandse vennootschap. Voorwaarde is dat de Nederlandse vennootschap minimaal 25% van de aandelen in de Duitse vennootschap bezit. Als niet aan deze voorwaarde is voldaan, mag de Duitse fiscus 15% dividendbelasting heffen. Voor de goede orde: het reguliere tarief van de Duitse dividendbelasting (Kapitalertragsteuer) bedraagt 25%*.

Versoepelingen Onder het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Du...

Even voorstellen

Even voorstellen

Onlangs ben ik gestart als onafhankelijk risicomanagement adviseur bij Tripolis Business Support.

Mijn naam is Jack de Bruijn (1966), opgegroeid in zuid oost Brabant en woonachtig in Nijmegen. Ik kom uit een agrarische omgeving en ben sinds 1988 werkzaam in de verzekeringsbranche. Na een technische en agrarische opleiding en het behalen van de benodigde assurantiediploma’s heb ik gewerkt bij een bank, een tweetal assurantietussenpersonen en bij een grote internationale verzekeringsmakelaar. In 2014 ben ik voor mijzelf begonnen en adviseer ik ondernemers, bedrijven en instellingen op het gebied...

Lunatics

Lunatics

De cijfers over 2014 van bijna al onze klanten zien er goed uit. Anders dan we wellicht een jaar geleden verwachtten, is in de zomer van het afgelopen jaar het herstel ingetreden. Het is nu de tijd om toe te slaan. Maar ook de tijd dat we ons weer moeten gaan opmaken voor een opgaande conjunctuur. Het duurt niet meer lang voordat we niet meer vechten om opdrachten, maar om medewerkers. We zullen weer dezelfde bewegingen gaan maken als voor de crisis, we zullen opnieuw gaan voor de voordelen op korte termijn. De mens is in dat opzicht onverbeterlijk.

Wat doen we met allen die ons gedurende de c...

Nieuwe goedkeuringen voor fiscale eenheid vennootschapsbelasting

Nieuwe goedkeuringen voor fiscale eenheid vennootschapsbelasting

Het was al aangekondigd, en inderdaad kwam voor het einde van het jaar een beleidsbesluit met nieuwe goedkeuringen rond de fiscale eenheid. Er zijn twee nieuwe fiscale eenheden mogelijk. Ten eerste tussen zustermaatschappijen die gehouden worden door een topmaatschappij in een andere EU-lidstaat. Ten tweede tussen een moedermaatschappij en een kleindochter- die gehouden wordt door een tussenmaatschappij in een andere EU-lidstaat. Een wetsvoorstel is in de maak.

De nieuwe goedkeuringen in het besluit werken terug tot en met 16 december 2014. Het besluit is opgesteld naar aanleiding van een drie...

Afrekenen Herinvesteringsreserve bij emigratie naar Duitsland

Afrekenen Herinvesteringsreserve bij emigratie naar Duitsland

Zowel het deel van de herinvesteringsreserve dat voor emigratie op de buitenlandse investeringen was afgeboekt als het resterende deel van de HIR kwalificeerde volgens Rechtbank Noord-Nederland als een overgebracht vermogensbestanddeel. Afrekening over de HIR bij verplaatsing van een melkveehouderij naar Duitsland was daarom terecht.

In deze zaak dreef een echtpaar in maatschapsverband tot en met 18 april 2005 een melkveehouderij in Nederland. Op 2 mei emigreerden zij naar Duitsland, waar zij ook weer een melkveehouderij exploiteerden. Er was hier geen sprake van staking, maar van een verplaat...

Populaire innovatiebox kost 227 miljoen meer dan verwacht

Populaire innovatiebox kost 227 miljoen meer dan verwacht

De staatssecretaris van Financiën heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over het gebruik van de innovatiebox tot 2012. Hieruit blijkt dat het aantal aangiften waarin voor de innovatiebox wordt gekozen ongeveer met 400 per jaar toeneemt. In 2012 heeft dit geleid tot een grondslagvermindering voor de vennootschapsbelasting van ongeveer 3,4 miljard euro.

Uit onderstaande tabel blijkt dat zowel in 2010 als in 2011 het aantal bedrijven dat de innovatiebox gebruikt toeneemt met circa 400, waarmee het totaal aantal gebruikers in 2012 naar verwachting uitkomt op ruim 1800 bedrijven. De vermindering van d...

Onvoorwaardelijk recht op aandelen was loon

Onvoorwaardelijk recht op aandelen was loon

Dat bij het toekennen van een onvoorwaardelijk recht op de levering van aandelen de voorwaarden over de verhandelbaarheid nog niet zijn vastgesteld, doet niet af aan de toekenning van het onvoorwaardelijk recht. Volgens de Hoge Raad is sprake van loon.

In deze zaak ging het om een directeur-grootaandeelhouder (DGA) wiens personal holding aandeelhouder was in een BV. In december 2005 ging de personal holding een ‘sale and purchase agreement’ aan met een aantal andere partijen, om de aandelen in de BV te verkopen aan een Inc.

Op 1 januari 2006 trad de DGA in dienst bij de Inc. als content alli...

Belastingdienst kan uitgaven BV niet lukraak als onzakelijk aanmerken

Belastingdienst kan uitgaven BV niet lukraak als onzakelijk aanmerken

De uitgaven van een BV worden geacht zakelijk te zijn tenzij de Belastingdienst het tegendeel aannemelijk maakt. De inspecteur kan proberen de bewijslast om te keren, maar dit zal hem niet snel lukken als de administratie van de bv geen ernstige tekortkomingen bevat.

In een zaak voor Hof Arnhem-Leeuwarden wilde de Belastingdienst onder meer een winstcorrectie toepassen in de aangifte vennootschapsbelasting van een BV. De inspecteur stelde dat bepaalde uitgaven van de BV niet zakelijk en dus niet aftrekbaar waren. Het Hof wees hem erop dat hij de onzakelijkheid van de uitgaven moest aantonen, a...