• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Stijging aantal slachtoffers Ransomware

Stijging aantal slachtoffers Ransomware

De laatste tijd neemt het aantal slachtoffers van de Cybercrime Ransomware fors toe. In het eerste kwartaal van dit jaar is er een vervijfvoudiging van het aantal gevallen, stelt computerbeveiliger Trend Micro. Ransomware  staat voor een gijzeling van computerbestanden en bedrijfsdata voor losgeld. Het is een software die op uw systeem wordt geïnstalleerd doordat een link in een ogenschijnlijk betrouwbare email wordt aangeklikt of een geïnfecteerd bestand van een website gedownload wordt. Wanneer de software eenmaal op uw computer staat, versleutelt het al uw bestanden waar u enkel tegen betaling weer toegang tot krijgt.

Naast extra alertheid op het internet, zijn er ook technische mogelijkheden die beschermen tegen Ransomware. Hier volgen enkele tips die BECS IT Services verspreidde na de grote toename van deze digitale bedreiging:

  1. Open nooit een e-mail of link waar u niet om gevraagd heeft.
    1. De bijlage komt vaak in een .zip bestand, waar een .pdf file in staat. In dit pdf document is een link opgenomen die een .exe programma gaat uitvoeren.
    2. Wees extra voorzichtig met privémail. Deze inhoud wordt namelijk niet door uw zakelijke omgeving beveiligd.
  2. Zorg voor een regelmatige back-up.
  3. Blokkeer .zip en .exe bestanden in de bijlages van e-mail.
  4. Regel via een policy in dat bepaalde .exe bestanden, in bepaalde mappen op het netwerk, niet uitgevoerd mogen worden. Hiervoor is een server omgeving vereist.
  5. Zorg voor een goede spamfilter.

Deze tips verkleinen het risico op Ransomware, maar  helaas is er nog geen oplossing beschikbaar die 100% beveiligd tegen deze nieuwe vorm van Cybercrime.

Bron: IT Services, BECS. "Ransomware En Meldplicht Datalekken." 15 July 2016. E-mail.

 

Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Bijna vakantie

20-06-2024

Zzp'er en Arbeidsongeschiktheid: Hoe ber...

20-06-2024

Wat doen we met de ODV?

20-06-2024

Kort nieuws

20-06-2024

Europapa

27-05-2024