Huizenprijzen blijven stijgen

Vorige maand wijde Rob zijn column eraan: de huizenmarkt is overspannen. Dit wordt bevestigt door de nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster: nieuwbouwkoopwoningen waren in het tweede kwartaal van 2019 ongeveer 16 procent duurder dan een jaar eerder. Hiermee stegen de prijzen in Nederland harder dan in de rest van de Europese Unie (EU).

Ook de prijzen van koopwoningen stegen. De prijzen van alle verkochte Nederlandse koopwoningen in totaal, uitgedrukt in de huizenprijsindex, waren in het tweede kwartaal van 2019 namelijk 8,3 procent hoger dan een jaar eerder. Deze trend is echter niet nieuw voor 2019: sinds eind 2013 worden bestaande koopwoningen elk jaar een stukje duurder. Voor nieuwbouwkoopwoningen zette deze trend een jaar later in. Sinds het vierde kwartaal van 2017 stijgen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen sterker dan die van bestaande koopwoningen.

Met deze stijgingen behoort Nederland in de EU tot de top tien van landen waar nieuwbouw- en bestaande koopwoningen het meest in prijs zijn toegenomen vergeleken met een jaar eerder. Wanneer we naar de EU kijken, is zichtbaar dat in het tweede kwartaal van 2019 de huizen binnen de EU jaar-op-jaar 4,2 procent duurder werden. In Nederland is de stijging met 8,3 procent bijna twee keer zo hoog. Landen waar de prijzen nog meer stegen zijn: Luxemburg, Kroatië, Letland, Portugal, Tsjechië, en op nummer één: Hongarije.

Bron: “Prijsindex Nieuwbouw Koopwoningen.” Centraal Bureau Voor De Statistiek, 19 september 2019.

Geef een reactie

(veiligheidstest) *