• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Opgejaagd door AI

Opgejaagd door AI

We herinneren ons de internetbubbel. Als je bedrijf niet op een of andere manier met internet te maken had, kon je er slechts een marginale waarde aan toekennen. Daartegenover waren alle bedrijven die full committed waren aan internet skyhigh op de aandelenbeurzen. We herinneren ons ook World Online, een van de debacles die vele beleggers een vermogen hebben gekost.

Dergelijke processen zijn cyclisch. Mensen vergeten de ellende en maken weer dezelfde fouten. Elke periode van de geschiedenis kent zijn eigen hypes. Het moet toch veel verbazing oproepen bij degene die plotseling miljardair worden omdat ze het goede straatje zijn ingelopen. En het is opvallend hoe kort het duurt. Zie Elon Musk, verafgood door alle klimaatfreaks en nu hun grootste vijand. Is AI nu ook zo'n hype?

Wanneer is het eigenlijk begonnen?
ChatGPT zegt hierover het volgende:

De oorsprong van kunstmatige intelligentie (AI) gaat terug tot het midden van de 20e eeuw. Hier is een overzicht van de belangrijkste mijlpalen:

De vroege ideeën (voor 1950)
Hoewel de term "kunstmatige intelligentie" toen nog niet bestond, zijn de fundamenten van AI al terug te vinden in wiskundige en filosofische ideeën van eeuwen geleden.
Bijvoorbeeld:
• George Boole (19e eeuw) ontwikkelde logische algebra, een basis voor computationele logica.
• Alan Turing (1936) stelde het concept van een "universele machine" voor (de Turingmachine), waarmee elk berekenbaar probleem kon worden opgelost.

Het begin van AI als veld (1950–1956)
• 1950 – Turingtest: Alan Turing publiceerde "Computing Machinery and Intelligence", waarin hij de vraag stelde: "Kunnen machines denken?" Hij stelde ook een test voor (de Turingtest) om intelligent gedrag van een machine te meten.
• 1956 – Dartmouth-conferentie: Deze conferentie, georganiseerd door John McCarthy, Marvin Minsky, Nathaniel Rochester en Claude Shannon, wordt algemeen beschouwd als het officiële begin van AI als wetenschappelijk vakgebied. Hier werd ook voor het eerst de term “Artificial Intelligence” (kunstmatige intelligentie) gebruikt.

Ik zou het daarom geen hype noemen. Het heeft al een lange weg afgelegd, veel langer dan vooraf werd gedacht. Ik werkte nog bij de Rijksaccountantsdienst toen een project Kunstmatige Intelligentie werd opgestart en ik daaraan mocht deelnemen. We spreken over medio jaren 80. Het verstrekken van een tool die voor iedereen toegankelijk is, is wel een doorbraak. Aan de look & feel van ChatGPT is nauwelijks aandacht besteed, hetgeen erop wijst dat de tool onder tijdsdruk is gelanceerd. De grote partijen weten natuurlijk wel van elkaar dat ze in een wedloop zitten en waar ze allemaal staan.

Moet u zich zorgen maken als u nog niet veel hebt gedaan met AI?

Ik kan u daarover alleen zeggen wat wij doen. We hebben een sterke policy ontwikkeld om AI te omarmen. We hadden als eerste in Nederland de GenIA-L tool van Lefebrve SDU en sinds vorige week zijn we ook de eerste gebruiker van de daaraan gekoppelde Documentenanalyse. Dat betekent dat onze consultants documenten kunnen uploaden en fiscaal of juridisch laten toetsen. Dat is geen ChatGPT die internetbronnen gebruikt, maar een gevalideerde tool die onze documenten in een veilige omgeving analyseert en hierover fiscaal en juridisch adviseert. Als we vandaag zouden besluiten om de tool weer af te schaffen zou er grote oproer ontstaan. Tijdens onze vaktechnische bijeenkomsten vertellen onze consultants elkaar over de successen die ze ermee hebben beleefd. Onze klanten zijn de winnaars, omdat we minder tijd nodig hebben. Wij zijn zelf ook winnaar, omdat we ineens minder personeelstekort voelen en vooral het eenvoudige zoekwerk nu wordt overgenomen door AI.

Mijn advies aan jonge professionals die nu de arbeidsmarkt gaan betreden: zorg dat je snel aan de bak komt en ga niet backpacken. Voor junioren is er straks geen plek meer. Zie ook de voorpagina van het Financieele Dagblad vorige week.

Fijne vakantie!

Categorieën : Column Rob Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

Rob is senior consultant en specialist in fiscaliteit, strategie en bedrijfseconomie

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.