• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Wiebes komt met nieuwe belastingtoets zzp'ers

Wiebes komt met nieuwe belastingtoets zzp'ers

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) komt met een nieuwe belastingtoets voor Zelfstandigen Zonder Personeel (zzp'ers). Zijn eerdere plan om de VAR-verklaring te vervangen heeft hij na veel kritiek aangepast. Bronnen op het Binnenhof bevestigen dat zaterdag, naar aanleiding van berichtgeving in Het Financiële Dagblad.

Kern van Wiebes' wetsvoorstel is dat er modelovereenkomsten per sector komen. Bedrijven kunnen daarmee vooraf zekerheid krijgen over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Is die er wel dan moeten premies worden afgedragen. Tot nog toe dragen zzp'ers alle financiële risico's voor het correct opgeven van dergelijke gegevens. De verantwoordelijkheid daarvoor komt nu ook bij de werkgever te liggen.

Verder heeft Wiebes afspraken gemaakt met werkgevers, zzp-organisaties en vakbonden over de opvolger van de VAR-verklaring. Minder papierwerk voor zzp'ers, opdrachtgevers én voor de Belastingdienst. En bovendien zekerheid vooraf over hoe de fiscus de arbeidsrelatie tussen zzp'er en opdrachtgever beoordeelt.

Wiebes wilde die voor zzp'ers en freelancers noodzakelijke VAR vorig najaar vervangen door een nieuwe Beschikking geen loonheffingen (BGL). Maar hij kreeg op zijn eerste plan zoveel kritiek vanuit de Tweede Kamer en van maatschappelijke organisaties dat hij om de tafel ging met die organisaties om te praten over een alternatief. Zij kwamen vervolgens met een aanbod “dat ik niet kon weigeren'', zegt de VVD-staatssecretaris tegen het ANP in een toelichting op de brief die hij vandaag naar de Kamer stuurt.

In zijn nieuwe voorstel gaat de fiscus werken met voorbeeldovereenkomsten per sector. Er moeten snel zo'n veertig van die sectorale en een paar algemene overeenkomsten op de site van de fiscus komen. Zzp'ers en bedrijven kunnen die gebruiken en invullen. ,,Wie zich daarbij aansluit kan van de ene op de andere dag aan het werk.''

Een bedrijf mag ook voor alle freelancers een eigen overeenkomst opstellen, die bij goedkeuring door de fiscus steeds opnieuw te gebruiken is. Eén van Wiebes doelen van de operatie wordt daarmee gehaald. In het verleden was de zzp'er verantwoordelijk als de arbeidsrelatie verder ging dan het freelance-schap. Dan hád de werkgever premies moeten betalen, maar draaide de zzp'er daar voor op. Nu worden opdrachtgever en zzp'er samen verantwoordelijk. Dat moet ook een preventief effect hebben voor bedrijven die dachten te kunnen sjoemelen.

“De VAR wordt afgeschaft en de BGL komt er niet. We zijn gewoon aan het opruimen'', zegt Wiebes. “In het verleden 'dwarrelden' er een half miljoen beschikkingen door het land. Dat had nadelen voor zzp'ers en voor opdrachtgevers. Zzp'ers dachten dat alles in orde was, maar dat bleek bij controle soms niet het geval. Niemand wordt nu nog verrast. En we zijn er ook vanaf dat als er iets fout is, de zzp'er eenzijdig de rekening krijgt. Ik hoop dit met steun van de Kamers per 1 januari te kunnen invoeren.''

Het bedrijfsleven kan volgens Wiebes met de wijzigingen 10 miljoen euro per jaar besparen aan administratieve lasten. De fiscus moet de komende jaren in totaal 10 miljoen euro extra aan kosten maken, maar kan daarna rekenen op een structurele besparing van 745.000 euro per jaar. Er zijn in Nederland ongeveer 800.000 zzp'ers.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Bijna vakantie

20-06-2024

Zzp'er en Arbeidsongeschiktheid: Hoe ber...

20-06-2024

Wat doen we met de ODV?

20-06-2024

Kort nieuws

20-06-2024

Europapa

27-05-2024