• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Stoere mannen gezocht

Stoere mannen gezocht

De Nederlandse man is de langste van de wereld. Dat maakt internationale indruk. We hebben een reputatie van stoere zeevaarders, die voor niets en niemand bang zijn. Onze hooligans wil je nergens in de wereld tegenkomen. We hebben ons altijd verzet tegen overheersers en sinds 1945 leven we in vrijheid. Mijn beide opa’s eer ik omdat ze zich heldhaftig hebben gedragen in de Tweede Wereldoorlog. Die vrijheid koesteren we en die vrijheid lijkt geen grenzen te kennen. We kunnen aantrekken wat we willen, onze lichamen laten beschilderen met prachtige tatoeages, drank en drugs gebruiken totdat we erbij neervallen en schulden maken totdat de deurwaarder komt. We zijn de schaamte voorbij. We gaan voor onszelf, geen groter belang dan het individuele belang. Religieuze waarden, familiewaarden, verenigingswaarden, we hebben ze allemaal bij het grof vuil gezet. Dat zijn allemaal belemmeringen van onze persoonlijke vrijheid. Op school leert de juffrouw de kinderen dat ze lief moeten zijn voor iedereen, want alles draait om liefde. De jongetjes, die graag stoeien, hebben het daarom moeilijk bij de juffrouw, terwijl de meisjes het zo goed doen.

Ik zie jonge mannen ineens baarden dragen, tatoeages en oorbellen. Dat deden die zeevaarders ook. Maar wat nu als tien van deze stoere jonge mannen brutaal worden bejegend door een klein kereltje? Ja, u weet het al, ze zetten het op een rennen. Dat lukt niet best, want de overtollige kilo’s van het geregelde fastfooddiner zitten dan wel erg in de weg. Die kilo’s verliezen ze wel snel overigens, want de angst doet wonderen. Zo zag ik bij de beelden van de aanslagen de laatste tijd veel jonge mensen hard wegrennen in paniek, zich vooral zorgen makend over hun eigen hachje. Twee dagen later durfden ze wel weer de terrasstoel aan de boulevard van Nice te beklimmen, vervolgens genietend van hun zo verdiende wijntje. De zorg voor hun veiligheid ligt bij de overheid. Hoe anders zijn de beelden uit Turkije. Erdogan roept zijn volk op zich te verzetten tegen de coupplegers en zijn aanhangers geven hieraan massaal gehoor. Ze klimmen op tanks en halen de soldaten eruit. Ze accepteren het levensgevaar en de doden. Er is een hoger doel dat zij dienen. In Rotterdam komen Turken later de straat op om openlijk te verklaren dat er maar één god is. Dus dat is dan dat hogere doel? De bisschop van Rotterdam zwijgt. Onze Argentijnse paus laat overigens wel van zich horen als enkele dagen later een priester op barbaarse wijze wordt vermoord. Dat is een moedig mens, net als zijn priester van 85 die zich durfde te verzetten en dat met de dood moest bekopen.

De Fransen zijn bang geworden van al die aanslagen. Sarkozy denkt er politiek gewin uit te halen en bekritiseert het regeringsbeleid. Hollande reageert door de Nationale Garde in ere te herstellen na 144 jaar. Wat is de Nationale Garde? Een speciaal legerkorps bestaande veelal uit vrijwilligers die bijdragen aan de rust in het land. Er waren al snel aanmeldingen, maar de kwaliteit is matig. Na twee dagen opleiding vallen er veel af. Sybrand Buma van het CDA pleit voor herinvoering van de dienstplicht. Maar die juffrouw had toch gezegd dat we lief moesten zijn tegen iedereen? Ja, ze had er niet bij verteld wat we moeten doen als die anderen niet lief zijn tegen ons. Dat kan een historische blunder worden, want de juffrouw loopt meer gevaar dan de jongens die ze niet goed aankan in de klas. Als die jongens haar niet kunnen beschermen, verliest ze misschien haar vrijheid.

Ik pleit voor verdraagzaamheid, nooit voor geweld. Maar als men mij niet meer verdraagt, moet ik dan vluchten? En waar moet ik dan naartoe? Naar het land van Trump, naar Australië, naar Japan? Ik denk er nog eens over tijdens de vakantie.

Categorieën : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024