• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Pensioenverdeling bij echtscheidingen gaat op de kop

Pensioenverdeling bij echtscheidingen gaat op de kop

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een internetconsultatie gestart over het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding 2021. Via deze consultatie kon tot 24 januari 2019 een reactie worden gegeven op het conceptwetsvoorstel van Koolmees. Dit wetsvoorstel houdt in dat conversie de standaardmethode wordt voor het verdelen van het pensioen bij echtscheiding.

Tegenwoordig geldt de standaardmethode van verevening voor het verdelen van pensioen. Dit heeft tot gevolg dat indien jij recht hebt op een deel van het ouderdomspensioen van jouw partner, maar deze voor zijn pensioendatum komt te overlijden, dit recht komt te vervallen. Als jij echter voor de pensioendatum van jouw partner komt te overlijden, krijgt je partner het recht op 100% van zijn ouderdomspensioen terug.

Het model van conversie kent voor en nadelen t.o.v. de huidige standaardmethode van verevening. Bij conversie wordt namelijk het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen definitief omgezet naar een eigen, zelfstandig ouderdomspensioen. Hierdoor ben je als ex-partners niet meer levenslang via het pensioen aan elkaar verbonden. Dit bekent dat indien jouw partner komt te overlijden en jij recht hebt op een deel van het ouderdomspensioen van jouw partner, dit hier geen enkele invloed op heeft. Echter vloeit het geconverteerde ouderdomspensioen bij voortijdig overlijden van de ex-partner niet meer terug naar de andere partner.

Conversie is momenteel ook al een optie om het pensioen te verdelen, mits je hier zelf mee instemt. Indien het wetsvoorstel zou worden aangenomen, zou dit betekenen dat conversie definitief automatisch als standaard verdeling wordt doorgevoerd, tenzij tijdig afwijkende afspraken worden gemeld.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Internetconsultatie Wetsvoorstel Pensioenverdeling Bij Scheiding 2021.” Overheid.nl , 10 december 2018, www.internetconsultatie.nl/wetsvoorstel_pensioenverdeling_bij_scheiding_2021.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024