• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
In 4 stappen minder stress

In 4 stappen minder stress

Een ondernemer wil vaak zoveel mogelijk zelf doen. Dat levert stress op. 4 tips om ondanks een drukke dag energie over te houden. De gedachte is dat stress wordt veroorzaakt door een lange, hectische en drukke werkdag. De stress is echter het gevolg van het hebben van te weinig energie. Vier tips om genoeg energie te hebben en zo stress te voorkomen.

1. Slaap genoeg Als je slaapt verwerkt je brein de indrukken, signalen en impulsen die je op een dag hebt binnengekregen. Deze krijgen dan een plek in het geheugen. Zelfs een hazenslaapje van tien minuten resetten de neuronen die in de hersenen worden afgevuurd zodat je beter besluiten kunt nemen. Zorg ervoor dat je voor een presentatie goed uitgerust bent zodat je brein in je voordeel werkt en niet in je nadeel. Na 4 opeenvolgende korte nachten van vier tot zes uur verkeer je in dezelfde mentale toestand als wanneer je een six-pack bier hebt geconsumeerd. Alleen beleef je er niet dezelfde lol aan. Je moet er toch niet aan denken om na het drinken van een six-pack een gesprek te moeten voeren met je investeerder. De meeste mensen hebben tussen de zeven en negen uur slaap nodig. Als je jezelf niet genoeg nachtrust gunt dan zullen negatieve ervaringen en emoties eerder herinnerd worden terwijl de positieve op de achtergrond raken. De paradox is de volgende. Als je gestrest bent omdat je een drukke dag hebt met een overvolle agenda zul je misschien wakker liggen. Zorg er dus voor dat je je agenda hebt doorgenomen en alles is voorbereid. Blijf ook tijdens een drukke dag zo ontspannen mogelijk zodat je een goede nachtrust kunt pakken. Daar kun je de volgende dingen aan doen.

2. Denk positief Is het je ooit wel eens opgevallen dat sommige mensen zich niet druk maken om zaken waar jij zelf gek van wordt? Hier kun je een les leren van boeddhisten. Streef er naar om de zaken die voor stress zorgen om te buigen naar iets positiefs. Bijvoorbeeld: zie een afwijzing van een klant als een volgende stap op weg naar het succes. Zo blijf je vooruit kijken.

3. Dagdromen Laat je gedachten eens de vrije loop. Dagdromen wordt vaak beschouwd als een verspilling van tijd maar onderzoek toont aan dat het ons in staat stelt creatiever te zijn. Als het hormoon cortisol, dat stress veroorzaakt, beperkt blijft kan de geest creatieve plekken in het brein bereiken die niet beschikbaar zijn als je wel gestrest bent. Dus doe af en toe je ogen eens gedurende vijf of tien minuten dicht, zorg ervoor dat alle elektrische hulpmiddelen uitstaan en laat je gedachten eens gaan. Sommige inzichten kunnen leiden tot goede business ideeën.

4. Lach Dit is een zogenaamde quick-win als het om stress gaat. Het is een antidotum voor cortisol en het zorgt ervoor dat het brein beter kan leren en nadenken over nieuwe denken. Als je niet lacht en altijd in een serieuze modus verkeert dan sta je in de ‘beschermingsstand’. Je bent alleen bezig met het oplossen van oude problemen en niet met het kijken naar de toekomst. Lees eens een grapje, kijk een grappige video op YouTube. Maak een praatje met een grappige collega. Stress zal je weten te vinden. Maar als je positief kunt denken, genoeg slaapt en rust, ruimte in de dag laat om je gedachten te laten gaan en weet te lachen dan kun je stress voor een groot deel afwenden en komt je probleemoplossend vermogen en creativiteit naar voren.

Bron: Sprout. 

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Bijna vakantie

20-06-2024

Zzp'er en Arbeidsongeschiktheid: Hoe ber...

20-06-2024

Wat doen we met de ODV?

20-06-2024

Kort nieuws

20-06-2024

Europapa

27-05-2024