• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Gejaagd wild: groot aandeelhouders en vermogenden

Gejaagd wild: groot aandeelhouders en vermogenden

Ik heb de eigenaardige gewoonte om ’s avonds voor het slapen gaan nog wat rond te zappen in actualiteitenprogramma’s. Wel met een glas wijn nabij, dat verzacht de pijn. Als je dan stuit op een Kamerdebat met mijnheer Paternotte op het spreekgestoelte dan is de nachtmerrie nabij.

De man heeft zich bekwaamd in het zeer vilein en vloeiend uitspreken van zijn teksten, waarvan hij zelf geen woord gelooft, maar toch net doet of het de enige waarheid is. Dat is toch al een bijzondere kwaliteit van de voormensen van D66. Maar hij heeft een geweldige potentie om premier van dit land te worden. Natuurlijk wel afgekeken van Mark Rutte, maar hij kan onwaarheden verkondigen zonder een spier te vertrekken, laat staan te blozen.

Waar ging het over?
De Voorjaarsnota. Een aantal jaren geleden bedacht om het vuurtje in het voorjaar op te stoken zodat niet alles in een keer bij de Algemene Beschouwingen na Prinsjesdag komt. Het Kabinet legt de plannen voor volgend jaar al bij ons allen in de week. Paternotte, als fractievoorzitter van regeringspartij D66, steunt natuurlijk die plannen. Hij werd hierover scherp bevraagd en antwoordde alsof hij al de premier is. Hij vergeet zelfs dat de meest verantwoordelijke in de fiscale plannen van het Kabinet zijn lieftallige bazin, Sigrid Kaag, is.

Waarom spreek ik zo cynisch? Wat heeft mij geraakt?
Het Kabinet is niet bepaald zuinig geweest de afgelopen jaren. Nee, zeg het nu maar ronduit, ze hebben met geld gesmeten. Een onzinnige coronacrisis gefinancierd, wapens en andere militaire ondersteuning naar Oekraïne gestuurd (even onzinnig), lucratieve mondkapjesdeals gesloten, bestraft door de Hoge Raad voor waardeloze wetgeving (box 3), een veel te ruimhartig beleid gevoerd op de toestroom van vluchtelingen en ga zo maar door. Nu is het geld op en moeten we gaan bezuinigen. Nee hoor, we gaan stelen van de rijken. Dat zijn mijn woorden, Paternotte spreekt over belastingheffing van groot aandeelhouders en vermogenden. Dat is mooi van die digitale wereld. Je kunt zomaar een extract van onze bevolking maken van de groep die je moet hebben en je kunt uitrekenen wat elke maatregel opbrengt waarmee je ze aanpakt.

De nieuwe criminelen: groot aandeelhouders en vermogenden
Gaat het dan om die mensen in die paleizen in Wassenaar en Bloemendaal? Nee hoor, het is een veel grotere groep, anders was de opbrengst niet zo hoog. Misschien bent u er wel bij.

De wijze waarop Paternotte spreekt over deze groep mensen, alsof ze erger zijn dan stikstof, stuit me tegen de borst.

Als morgen deze groep zou besluiten om zijn activiteiten een maand lang te staken is het land failliet en heeft Paternotte geen baantje meer. Het wordt tijd dat democratie weer een aantrekkelijk politiek systeem wordt, zonder Paternottes. Volgende keer ga ik op deze plek eens wat ideeën daarvoor met u delen. Het moet snel anders.

Categorieën : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024