• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Gebruik ANPR camerabeelden door de fiscus

Gebruik ANPR camerabeelden door de fiscus

Belanghebbende (X) heeft van zijn werkgever gedurende de periode 1 januari 2011 tot en met 10 april 2012 een auto ter beschikking gesteld gekregen. Vanaf het jaar 2006 beschikt X over een verklaring geen privégebruik auto. De inspecteur heeft X verzocht zijn rittenadministratie over de hierboven genoemde periode te verstrekken en heeft deze vervolgens vergeleken met de (foto)camerabeelden afkomstig van camera’s van het KLPD. Aan de hand van deze beelden heeft de inspecteur geoordeeld dat de auto is gesignaleerd op plekken die niet overeenkomen met de door belanghebbende verstrekte informatie. Er is volgens de inspecteur meer dan 500 kilometer privé gereden. De inspecteur heeft daarom besloten naheffingsaanslagen loonbelasting op te leggen.

Het geschil in deze zaak ziet erop of de inspecteur voor controle van de rittenadministratie gebruik had mogen maken van de informatie die met behulp van de ANPR camera’s van  de politie is vergaard.

In deze zaak had de belastingdienst de ANPR gegevens opgevraagd bij de politie. Artikel 55 AWR biedt volgens de advocaat-generaal een juridische basis voor het verkrijgen van de data. Uit art. 55 vloeit namelijk voort dat het opvragen van gegevens gerechtvaardigd is voor zover het auto´s betreft die controle behoeven op grond van fiscale regels, zoals de hierboven genoemde auto van de zaak waarvoor een verklaring geen privégebruik is afgegeven. De advocaat- generaal stelde zich op het standpunt dat de politie de informatie onrechtmatig had verkregen omdat de gegevens in strijd met de wet bewaard waren. Omdat de feitelijke bewaartermijn door de politie echter zeer beperkt was en de belastingdienst na ontvangst de niet- fiscale informatie meteen verwijderde, was het gebruik van de informatie toch toegestaan. X  werd hierdoor in het ongelijk gesteld.

In een andere zaak werden er foto´s door de belastingdienst zelf gemaakt. Er was in dit geval geen sprake van tussenkomst van de politie. De advocaat-generaal oordeelde het gebruik van deze gegevens in strijd met artikel 8 EVRM. Afgewacht zal moeten worden of de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal opvolgt.

Bron: "Foto's KLPD-Camera's Boven Snelwegen Mogen Gebruikt Worden Bij Controle Rittenregistraties." TaxLive. September 20, 2016. Accessed October 02, 2016.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Bijna vakantie

20-06-2024

Zzp'er en Arbeidsongeschiktheid: Hoe ber...

20-06-2024

Wat doen we met de ODV?

20-06-2024

Kort nieuws

20-06-2024

Europapa

27-05-2024