• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Familiehypotheek: slimme vermogensoverheveling voor ondernemers

Familiehypotheek: slimme vermogensoverheveling voor ondernemers

Als ondernemer bent u constant op zoek naar fiscaal efficiënte manieren om uw vermogen te beheren en over te dragen aan de volgende generatie. Een interessant instrument dat aandacht verdient in dit proces is de familiehypotheek. Dit financiële product biedt niet alleen voordelen voor de vermogensoverdracht binnen de familie, maar kan ook aanzienlijke fiscale voordelen opleveren.

Wat is een Familiehypotheek?

Een familiehypotheek is een hypotheeklening waarbij de ouders (of andere familieleden) optreden als kredietverstrekker voor een kind dat een woning wil kopen. De rente die het kind betaalt, kan door de ouders teruggeschonken worden aan het kind, binnen de geldende vrijstellingen voor schenkbelasting. Dit maakt het een aantrekkelijke manier om vermogen over te hevelen en tegelijkertijd het kind te ondersteunen bij de aankoop van een eigen woning.

Fiscale Voordelen

De rente die het kind aan de ouders betaalt, is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, mits de lening voldoet aan de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek. De terugschenking van de rente door de ouders kan belastingvrij geschieden, zolang deze binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling valt. Dit leidt tot een win-win: het kind kan de woning financieren tegen gunstige voorwaarden, terwijl de ouders hun vermogen op fiscaal vriendelijke wijze kunnen overdragen.

Recente Ontwikkelingen

Het is van belang op te merken dat de fiscale behandeling van de familiehypotheek onderhevig is aan de interpretatie van de Belastingdienst en recente fiscale wijzigingen. Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft aangegeven dat de familiebankconstructie niet wordt gezien als een 'onwenselijke fiscale constructie', wat betekent dat er vooralsnog geen maatregelen worden getroffen om deze aan te pakken.

Conclusie

De familiehypotheek biedt een strategische optie voor vermogensoverdracht binnen de familie, met significante fiscale voordelen. Voor ondernemers die hun kinderen willen ondersteunen bij de financiering van een woning, terwijl ze tegelijkertijd werken aan hun estate planning, is dit een optie die de moeite waard is om te overwegen. Het is echter essentieel om de structuur van de lening zorgvuldig te plannen en te zorgen dat deze voldoet aan alle fiscale vereisten. Zoals bij alle fiscale planning, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen om te zorgen dat de familiehypotheek optimaal wordt benut.

Categorieën : Tripost
Barbara Spauwen
Barbara Spauwen
Auteur

Barbara is verbonden aan Tripolis als senior consultant financial planning.

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Bijna vakantie

20-06-2024

Zzp'er en Arbeidsongeschiktheid: Hoe ber...

20-06-2024

Wat doen we met de ODV?

20-06-2024

Kort nieuws

20-06-2024

Europapa

27-05-2024