• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Zo regelt u een financieel beter 'oude dag'

Zo regelt u een financieel beter 'oude dag'

Door: Barbara Spauwen

Barbara heeft sinds eind 2020 het team van Tripolis versterkt als financial planning consultant. Ze is al meer dan 25 jaar actief in de financiële sector. Zij heeft een zeer brede ervaring in de financiële wereld bij banken, intermediairs en accountantskantoren.  Barbara kan u helpen bij uw financiële vragen, bij financieringen & hypotheken, financieel inzicht & planning, schenken & erven, pensioen & lijfrente en algemeen financieel advies.

Iedereen moet steeds meer voor zichzelf zorgen want de overheid trekt zich als verzorgingsstaat steeds verder terug. Dus, wordt nu van u verwacht uw zaken zelf te regelen. Bijvoorbeeld de studieschuld, eerste woning van de kinderen én uw eigen pensioen. Bij dat laatste helpt de overheid toch nog een handje.

Hoe de belastingdienst u helpt met een beter pensioen Misschien heeft u wel eens gehoord van een lijfrente. Dit zegt de belastingdienst op de website: “Met een lijfrente zorgt u op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen […] als u met pensioen gaat.”

Dit werkt als volgt. Er kan uitgerekend worden voor u wat u jaarlijks fiscaal voordelig mag storten. Dit heet de jaarruimte. Dit stort u op een beleggingsrekening, zodat u vermogen opbouwt voor later. Vaak klinkt beleggen eng, maar er kan aangetoond worden dat dit meevalt als u de tijd heeft.

Deze zogeheten jaarruimte mag u van uw inkomen aftrekken, waardoor u dus minder belasting betaalt. Anders gezegd: u legt ‘bruto’ in. De belasting betaalt u pas later als u de lijfrente laat uitkeren. Wat is dan het voordeel? Voor uw AOW-leeftijd is het tarief van de inkomstenbelasting hoger dan daarna. U haalt daarmee dus direct een belastingvoordeel tot wel 17,9% over het inkomen tot ongeveer 35.000 euro.

Een kleine stap nu, een gigantische sprong later Naast een fiscaal voordeel is er nog een voordeel aan de lijfrente: u mag er niet aankomen. Neemt u geld op uit uw lijfrenterekening? Dan betaalt u een grote boete. Dit voordeel klinkt misschien vreemd, maar het helpt u enorm. Onderzoek leert ons dat veel mensen irrationele beslissingen nemen met hun geld. Bijvoorbeeld het verkopen van aandelen na een grote daling of uit impuls bepaalde aankopen doen. Dit gaat niet met uw lijfrenterekening. Uiteraard kunt u wel veranderen van opbouwvorm, maar grote blunders zijn moeilijker te maken. Dit zorgt dat de kleine stap die u kunt zetten door jaarlijks uw jaarruimte te benutten, u op pensioenleeftijd ineens een gigantisch beter pensioen kan verzorgen.

Indien u vragen heeft over financial planning, helpen wij u graag verder.

 

Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024