• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
40 jaar priester

40 jaar priester

Afgelopen Pinksterzondag stond in het teken van het 40-jarig priesterfeest van Monseigneur de Jong, pastoor van Maastricht-Oost. Hij is naast zijn pastoorsfunctie ook hulpbisschop van Roermond, legerbisschop en bisschop van het gevangeniswezen. Ik geloof dat ik daarmee niet eens al zijn activiteiten heb benoemd. De voormalige bisschop Frans Wiertz, de rector van Rolduc en enkele hooggeplaatsten uit de krijgsmacht waren aanwezig bij de viering. De parochianen liepen niet massaal uit, de kerk was maar ten dele gevuld. In en rond de kroegen bij de latere kermisviering was het wel heel druk. Tekenend voor het huidige tijdsbeeld.

Verjongingsslag is nodig
Pastoor de Jong had ervoor gekozen de vrijwilligers die aan de kerk verbonden zijn uit te nodigen voor het diner. Aangezien ik ook was uitgenodigd kreeg ik daarmee een beeld van dit gezelschap. De kapelaans waren er ook, op één na. Andy wordt zaterdag tot priester gewijd en zal op zondag zijn eerste mis opdragen in Amby. Ook dat wordt als een grootse gebeurtenis gezien. Andy is nog jong en komt uit Mexico. Ik ken hem niet, maar we zullen elkaar wel tegenkomen. De sfeer is goed tussen de geestelijken, ze laten zich niet uit het veld slaan door de vele tegenslagen. Dat geldt zeker voor pastoor de Jong. Je kunt het anders geen 40 jaar volhouden.

De vrijwilligers zijn allemaal heel aardige mensen. Ze staan klaar voor de kerk en de geestelijken, ze doen hun werk zonder enige vergoeding. Maar ze zijn ook allemaal oud. Het is overduidelijk dat hier een verjongingsslag moet plaatsvinden. Op kernfuncties zullen professionals tegen vergoeding moeten worden ingeschakeld. Door functies samen te voegen en taken te automatiseren kan er gewerkt worden aan een beperking van het aantal vrijwilligers. Maar ook dan zal gezocht moeten worden naar jonge mensen die hierin tijd willen investeren.

Liefde lost alles op
Een van de kapelaans komt uit Kroatië. Hij heeft onze Thijs vorig jaar begeleid bij de voorbereiding naar de communie. We hebben weer eens kunnen bijpraten en dat was erg aangenaam. Hij heeft een heldere kijk op aardse zaken en weet dat vernuftig te combineren met de leer van Jezus. Dat had ik misschien nog wel het minste verwacht. De praktische oplossingen die de religie kan bieden voor de problemen van alledag. Denk aan de keuzes die je moet maken bij het opvoeden van kinderen. Hij benadrukte het belang van consistentie tussen vader en moeder. Hoe moet je omgaan met het gebruik van de IPad? De bijbel rept hier niet over, maar toch kan hij voorbeelden uit de bijbel halen die ons leren hoe we hierin kunnen acteren. Doordat het voorbeelden zijn, heeft het geen dwingend karakter en komt het aangenaam bij je binnen. Zijn oplossing voor de maatschappelijke problemen van vandaag: liefde.

Tegelijkertijd bezochten naar schatting 60.000 mensen de Pinksterconferentie. O.a. is dit een muziekfestival voor christenen. Dat zijn Pinkpopaantallen. Menige kerk kijkt hier met groot ontzag naar. Het blijkt toch zo te zijn dat veel mensen geloven, maar dat ze op zoek zijn naar een andere vorm dan de traditionele vorm voor de beleving van hun geloof. Thijs van 9 moest worstelen om de mis van afgelopen zondag door te komen. Anderhalf uur gebeden, wierook, Gregoriaanse zang en toespraken is niet te doen voor de gemiddelde mens van 2023.

Ik prijs het kind dat hij niet gezeurd heeft, maar hij had er wel recht toe. Hoe zeer we ook staan te roepen tegen de kerk, er verandert niets. Volharden in een koers die niet succesvol is, eindigt in een requiem. De mis daarvoor heeft Mozart al geschreven. Het zal een mis zonder parochianen zijn. Die liggen op de wei bij de Pinksterconferentie.

Categorieën : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

1 Reactie

  • Eugène Rosier

    Rob, goed dat je hiervoor aandacht vraagt. Eugène

    Reageer

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Bijna vakantie

20-06-2024

Zzp'er en Arbeidsongeschiktheid: Hoe ber...

20-06-2024

Wat doen we met de ODV?

20-06-2024

Kort nieuws

20-06-2024

Europapa

27-05-2024