• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
2018: tweeverdieners kans op ruimere hypotheek

2018: tweeverdieners kans op ruimere hypotheek

Ronald Plasterk, voormalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, stuurde de Tweede Kamer een brief over de jaarlijkse actualisering van de leennormen. Hiermee zijn de leennormen, die vanaf 1 januari 2018 gaan gelden, bekend. Wij hebben een kort overzicht samengesteld, zodat jij snel duidelijk hebt wat deze nieuwe normen eventueel voor jou kunnen gaan betekenen.

Op dit moment wordt voor tweeverdieners, bij het bepalen van de financieringslastpercentage, het inkomen van de minst verdienende partner voor 60% meegeteld. Vanaf 2018 zal het tweede inkomen voor 70% mee gaan tellen. De komende jaren zal dit geleidelijk naar 100% stijgen. Hiermee wordt het maximale bedrag, dat tweeverdieners aan hypotheek kunnen krijgen, verhoogd.

De maximale leencapaciteit blijft echter redelijk stabiel. Wel zullen mensen meer kunnen lenen wanneer zij meer gaan verdienen. Ook zijn er meer mogelijkheden om extra te lenen voor een aankoop van een zeer energiezuinige woning.

Voor kortlopende hypotheken (korter dan 10 jaar), die volledig worden afgelost binnen de rentevaste periode, is de contractrente uit de offerte het uitgangspunt. Voorheen was dit vaak de hogere vaste toetsrente van 5%. Dit zorgt voor meer mogelijkheden voor senioren, die met het oog op hun pensioen een deel van hun hypotheek versneld willen aflossen.

Bron: "Leennormen 2018." R.H.A. Plasterk aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. 19 oktober 2017. Den Haag.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.