• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Wat doen we met de ODV?

Wat doen we met de ODV?

slim schakelen tussen pensioeninkomen en flexibiliteit

Tussen 2017 en 2019 hebben veel DGA’s hun pensioenpotje in eigen beheer omgezet naar een Oudedagsverplichting (ODV). Dit was een goede zet, maar nu staan ze voor een nieuwe keuze: houden we de ODV in de BV of zetten we het over naar iets flexibeler zoals een lijfrente?

Uitkeren direct uit de BV: strak plan maar met strikte regels
Als je kiest voor uitkeren direct vanuit je BV, dan zit je vast aan strakke regels. Vanaf je AOW moet je binnen 20 jaar je pensioenpotje uitgekeerd krijgen. Wil je eerder beginnen met uitkeren, maximaal 5 jaar voor je AOW, dan duurt je uitkering net zo vrolijk 5 jaar langer. Elk jaar kijk je naar het rendement en pas je de uitkering een beetje aan. Strak, maar weinig speelruimte.

De flexibele route: overstappen naar een lijfrente
Wil je meer vrijheid? Dan kun je je ODV-kapitaal doorschuiven naar een spaar- of beleggingslijfrente buiten je BV. Dit geeft je voordelen zoals:

  • Flexibele looptijd: Je kiest zelf of je uitkering korter of langer dan 20 jaar loopt.
  • Startdatum kiezen: Je kunt tot 5 jaar na je AOW met de uitkering starten.

Waarom overstappen?
Er zijn een paar goede redenen om je ODV-kapitaal naar een externe lijfrente te verhuizen:

  1. BV opruimen: Als je klaar bent met ondernemen en je BV wilt opdoeken, is dit een goed idee. Zo maak je je financiën simpeler, ook voor later.
  2. Blijven ondernemen: Als je na je AOW nog niet klaar bent met werken, biedt overstappen meer ruimte om inkomen/salaris en pensioen slim te combineren.
  3. Sneller genieten: Als je pensioenpotje aan de kleine kant is, kan het aantrekkelijk zijn om sneller van je geld te genieten dan de verplichte 20 jaar.
  4. Eigen plan trekken: Wil je meer controle over hoe en wanneer je je geld krijgt? Met een lijfrente kun je zelf het tempo en de hoogte van je uitkeringen bepalen.

Een spaar- of beleggingslijfrente: wat past bij jou?
Of je nu gaat voor de veiligheid van een gegarandeerde lijfrente of de kansen van de beurs met een beleggingslijfrente, hangt helemaal af van wat jij belangrijk vindt en welk risico je kán en wil dragen. Wil je een mix van beide? Dat kan ook! Het gaat erom wat het beste past bij jouw leven en toekomstbeeld.

Conclusie: ODV-uitkering uit de BV of een lijfrente-uitkering?
De keuze hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. Het belangrijkste is dat je weet dat je opties hebt en dat je niet vastzit aan een standaard pad.

Categorieën : Tripost
Barbara Spauwen
Barbara Spauwen
Auteur

Barbara is verbonden aan Tripolis als senior consultant financial planning.

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Bijna vakantie

20-06-2024

Zzp'er en Arbeidsongeschiktheid: Hoe ber...

20-06-2024

Wat doen we met de ODV?

20-06-2024

Kort nieuws

20-06-2024

Europapa

27-05-2024