• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Waarom een (levens)testament?

Waarom een (levens)testament?

Er wordt wel gedacht dat een levenstestament niet nodig is als je op jongere leeftijd bent. Helaas zijn er genoeg voorbeelden van jonge mensen die als gevolg van een ongeluk in een coma terecht komen. Een coma kan tijdelijk zijn, maar dat hoeft niet het geval te zijn. En dan, wie gaat er beslissingen voor je nemen op privé- en op zakelijk niveau? Wie neemt beslissingen over je medische situatie?

Zonder levenstestament kan de vraag over het vermogen, over de financiële belangen, worden opgelost door de kantonrechter. Hij/zij kan op verzoek van ouders of partner een bewindvoerder aanwijzen. Als ondernemer heb je te maken met twee soorten financiële belangen: die van de onderneming en die van je privévermogen. De beslissing over medische zaken zal de behandelend arts met de naast betrokkenen nemen, ouders of partner. Zij kunnen natuurlijk van mening verschillen en dat maakt de zaak als snel complex. Wie neemt die beslissing op medisch gebied als de coma voor ‘altijd’ blijkt te zijn?

Juist vanwege deze vraagstukken is het belangrijk, ook als je op jongere leeftijd bent, om zelf in een levenstestament te regelen wie er voor en over je belangen beslissingen gaat nemen. Voor de zakelijke en privébelangen kunnen verschillende gevolmachtigden in het levenstetament worden opgenomen. Het is niet per definitie een en dezelfde persoon aan wie je het nemen van beslissingen overlaat Ook voor de medische vertregenwoordiging kan iemand anders worden aangewezen, iemand waarvan je weet dat hij/zij degene is die daartoe het beste in staat is.

Een levenstestament voorkomt problemen in een situatie die voor jezelf, je naastbetrokkenen en de voortgang van de onderneming toch al moeilijk zijn. Het is een notariële volmacht die de vertegenwoordigers op de verschillende deelgebieden aanwijst. Wijzigt op enig moment de situatie doordat er een andere levenspartner of zakenpartner in je leven verschijnt, dan kan de volmacht probleemloos worden gewijzigd bij iedere Nederlandse notaris.

De bepalingen in het levenstestament eindigen op de daarin opgenomen situaties, maar in elk geval als de volmachtgever overlijdt. De volmacht werkt alleen zolang de volmachtgever leeft. Na zijn/haar overlijden, treden de regels van het erfrecht in werking. Zonder testament zijn dat de wettelijke regels.

Maar het blijkt vaak dat aan die regels civiel- en fiscaalrechtelijke gevolgen kleven, die onwenselijk zijn en zelfs de voortgang van de onderneming in gevaar kunnen brengen. Om die reden is een een civiel- en fiscaalrechtelijk advies waarin de BV structuur mede met het oog op het erfrecht onder de loep wordt genomen, aan te raden.

Categorieën : Tripost
Kerstin van de Ven
Kerstin van de Ven
Auteur

Kerstin is verbonden aan Tripolis als senior consultant estate planning en internationaal familievermogensrecht.

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.