• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Trek de pensioenpot open

Trek de pensioenpot open

Het gaat gebeuren, er komt met Prinsjesdag een wetsvoorstel waarin het pensioen voor de directeur-grootaandeelhouder wordt afgeschaft. Toen de eerste geluiden in deze richting uit Den Haag kwamen, kon ik het niet geloven. Vooral omdat ik denk dat het hierbij niet kan blijven. De volgende stap is dan toch het einde van het totale pensioenstelsel. Nee, dat is te radicaal, dat gaan we gefaseerd in 10 jaar afbouwen, of niet? De directeur grootaandeelhouder mag volgend jaar tegen een speciaal tarief zijn pensioen afkopen. Hij krijgt 34,5% korting op de normale heffing en hoeft geen revisierente te betalen. De afkoop wordt in de inkomstenbelasting (box 1) belast. Het maximale tarief bedraagt 52%. Door de korting betaal je dan maximaal 34% belasting. Dat betekent dat 2/3 van het pensioen aan de directeur groot aandeelhouder wordt uitgekeerd. Ik vind dat zeer aantrekkelijk, klanten ook, zo hoor ik uit hun eerste reacties. Het is nu aan banken om deze afkoop financieel mogelijk te maken.

Wat nu als de rest van de pensioengerechtigden in Nederland hier lucht van krijgt? Stel ik wil mijn hypotheek zoveel mogelijk aflossen om restschuld te voorkomen, of om rente te besparen of ik wil de restschuld aflossen om uit de schuldsanering te blijven. Als ik dan mijn pensioenpot kan inzetten, zou ik dat zeker doen. Misschien wil ik nu gaan verbouwen, of een huis kopen, of een wereldreis maken, of…

De generatie van 80-plussers snapt hier niets van. Die hebben altijd gespaard. Maar kijk eens naar de generatie na hen. Die rijden de hele dag rond in campers en hybride auto’s, op zoek naar het volgende terras. Ik zag een Duitser in Zeeland met de volgende tekst achterop zijn camper:

“Zum Arbeiten zu alt, zum Sterben zu jung, zum Reisen Top Fit“

Die is dus volop aan het genieten. Helaas wel in een voor mij te laag tempo. Maar ik weet zeker dat als hij zijn pensioen in één keer uitgekeerd kon krijgen, hij dat zou willen. Hun kinderen, die van hetzelfde laken een pak zijn, zien ze niet meer, want die hebben hun al financieel uitgekleed. Het heeft dus geen zin om nog in die kinderen te investeren. Nee, als we onze pensioenpot zouden kunnen leeghalen, zou dat erg aantrekkelijk zijn. Omgekeerd geldt echter hetzelfde. Van solidariteit is al lang geen sprake meer. Sterker nog, de jongeren vinden het onbegrijpelijk dat ze relatief meer betalen dan de ouden. Zij willen nu leven, niet als ze boven de zestig zijn. De primaire gedachten die aan het pensioenstelsel ten grondslag liggen, zijn maatschappelijk vervaagd: voor elkaar zorgen, sparen voor de oude dag, zekerheid van een vaste uitkering.

Staatssecretaris Wiebes heeft afgelopen vrijdag de Ministerraad voorgehouden dat er een meevaller van € 2 miljard door zijn wetsvoorstel te verwachten is. De directeur-grootaandeelhouder, zo verwacht hij, gaat zich dus massaal laten lokken door zijn korting. Als er € 2 miljard naar Den Haag vloeit, gaat er € 4 miljard naar de directeuren grootaandeelhouders. Die lossen daarmee hun rekening-courantschulden aan de BV af. De rest vloeit grotendeels weer terug in de economie in de vorm van bestedingen. Het zijn nog peanuts in vergelijking tot de volgende fase: de algehele opheffing van het pensioensysteem.

Oh ja, en dan nog iets voor die camperchauffeurs. Het zou goed zijn als we elke vijf jaar opnieuw rijexamen zouden moeten doen.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024