• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Strengere regels voor online verkopen op komst    

Strengere regels voor online verkopen op komst   

Er komen strengere regels voor online verkopen via bijvoorbeeld een webshop of social media. Deze Europese richtlijnen komen er om de consument beter te beschermen. Vanaf mei 2021 is er een informatieplicht en er zijn enkele belangrijke nieuwe regels. Hieronder een kort overzicht.  

Reviews 

Gebruik je reviews en beoordelingen dan zal je o.a.  duidelijk aan moeten geven hoe je deze controleert. Het moet ook duidelijk zijn of je alle recensies verwerkt hebt en of er sponsoring of betaling gebeurt m.b.t. de reviews en beoordelingen.  

Persoonlijk aanbod 

Indien er sprake is van een gepersonaliseerd aanbod, bijvoorbeeld op basis van recente zoekopdrachten of woonplaats, dan dien je de klant hierover te informeren voordat hij iets koopt.  Dit kan door een korte melding of pop-up.  

Prijskortingen 

Ook hier komen strengere regels. Zo moet de uitgangsprijs waarop de korting op is gebaseerd, de laagste prijs zijn van de laatste 30 dagen.   

Online diensten 

Indien consumenten zich inschrijven voor digitale diensten en hun persoonlijke gegevens opgeven, dan is het verplicht om aan te geven hoe lang de consument aan deze diensten vasthangt. Het moet eveneens duidelijk zijn hoe ze zich weer kunnen uitschrijven. De klant heeft eveneens het recht tot opzegging zonder reden binnen 2 weken door de consument.  Consumenten krijgen het recht om binnen 14 dagen zonder reden de gratis digitale dienst op te zeggen.  

Digitale marktplaatsen 

Werk je met onderaannemers of consumenten, dan moeten de kopers hiervan op de hoogte gesteld worden. De geldende voorwaarden bij de verkoop moeten duidelijk zijn voor de klant. Je dient ook te onderzoek te doen naar de juridische status van de verkopers via jouw platvorm en naar de voorwaarden bij de verkopen.  

Sites voor vergelijking 

Bij vergelijking je diensten of producten via je website, krijg je ook een uitgebreidere informatieplicht. Je dient aan te geven welke criteria gebruikt worden bij het resultaat van de zoekopdracht.  

 

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024