• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Papieren schenking leidt tot aanslag erfbelasting

Papieren schenking leidt tot aanslag erfbelasting

Met een papieren schenking moet nauwkeurig omgegaan worden, anders kun je alsnog een aanslag erfbelasting opgelegd krijgen. Dit blijkt uit een uitspraak van gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in november.

De situatie was als volgt: een vader wees één zoon als enig erfgenaam aan. Aan de zoon erkende hij van 2004 tot en met 2011 geldbedragen schuldig van in totaal € 54.539. Dit gebeurde tegen een rente van ongeveer 6%. In 2013 overleed de vader. De verschuldigde rente was op dat moment € 15.442, terwijl er maar € 10.371 door de vader was betaald. Aan de zoon werd een aanslag erfbelasting over 2013 opgelegd voor een verkrijging van € 54.539, waartegen de zoon een beroepsprocedure startte.

De vraag was of de papieren schenking terecht als belaste verkrijging voor de erfbelasting was gerekend. De zoon stelde dat het niet terecht was, omdat de rente tot 2011 op correcte wijze betaald was en de over 2012 verschuldigde rente was overgemaakt. De inspecteur stelde echter dat de betaalde rentebedragen niet aansloten bij de verschuldigde rentebedragen. Hierdoor was er sprake van een fictieve erfrechtelijke verkrijging.

Het hof vond dat er per jaarlijkse schuldigerkenning bekeken moest worden of de in dat jaar verschuldigde rente ook daadwerkelijk was betaald. Het bleek dat er geen aansluiting was tussen de door de vader daadwerkelijk betaalde rentebedragen en de verschuldigd geworden rentebedragen. Daarnaast was de gehele verschuldigde rente op overlijdensdatum ook niet betaald. Er was dus inderdaad sprake van een fictieve verkrijging. Het hoger beroep werd ongegrond verklaard en de aanslag bleef in stand.

Mocht jij ook overwegen om een papieren schenking te doen of ben jij hiermee bezig, let er dan op dat de verschuldigd geworden rente over het schuldig erkende bedrag daadwerkelijk betaald wordt. Er moet namelijk samenhang te zien zijn tussen het schuldig erkende bedrag en het bedrag van daadwerkelijk betaalde rente. Mocht je twijfelen over of jij het goed doet, schakel dan een adviseur in die dit voor je nakijkt, zodat jij of je erfgenaam niet voor verassingen komt te staan.

Bron: ECLI:NL:GHARL:2017:9841 (Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 24 November 2017).

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.