• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Nieuwe financieringsmethode om panden voor 2050 energieneutraal te krijgen

Nieuwe financieringsmethode om panden voor 2050 energieneutraal te krijgen

Op termijn moeten alle woningen en bedrijfspanden in Nederland energieneutraal zijn. Het kabinet heeft immers ambities om in 2050 een energie neutrale gebouwde omgeving te realiseren. Dit wordt steeds meer realiteit, doordat er deze maand een nieuw waarborgfonds is gekomen, waardoor woningen zonder extra kosten gerenoveerd kunnen worden. Maar wat houdt zo’n waarborgfonds eigenlijk in?

De kosten die bij een renovatie komen kijken, leverden in het verleden problemen op. Veel woningbezitters in de Vereniging van Eigenaren (VvE) willen of kunnen er geen geld voor vrijmaken. Hierdoor ontstaan situaties waarbij het gebouw moet worden opgeknapt, maar een deel van de eigenaren hier tegen is. Hierdoor kan de renovatie niet doorgaan.

Om dit probleem te verhelpen, werd er deze maand door de provincies Utrecht en Drenthe, de gemeenten Rotterdam, Assen, Breda en Rijswijk, het Nederlands Investering agentschap en een aantal andere gemeenten en organisaties een intentieverklaring getekend om de financiering van energie neutrale verbouwingen mogelijk te maken.

Wat betekent dit? Een VvE krijgt een lening om het complex energieneutraal te maken en groot onderhoud te plegen. De hoogte van de lening hangt af van de grootte van het gebouw. De huiseigenaren hebben vervolgens geen energielasten meer, maar betalen de lening in een periode van dertig jaar terug door hogere maandelijkse servicekosten. Doordat er dus eigenlijk geen extra kosten bij komen kijken, is de hoop dat VvE’s eerder “ja” zullen zeggen tegen een verbouwing.

De lening wordt door de bank verstrekt. Doordat de overheid garant staat, durven banken leningen te verstrekken. Doordat er afspraken worden gemaakt met VvE’s i.p.v. individuen, kan het tevens voor minder geld.

Deze nieuwe financieringsmethode zal de verduurzaming hopelijk versnellen, wat verschillende maatschappelijke voordelen oplevert: • energie neutrale panden; • aanpakken van verpaupering; • creëren van werkgelegenheid en innovaties.

Bron: Veeger, Maarten. "Weg Vrij Voor Opknappen Van Duizenden Wooncomplexen." Rtlz.nl. March 15, 2018. Accessed March 27, 2018. https://www.rtlz.nl/algemeen/binnenland/weg-vrij-voor-opknappen-van-duizenden-wooncomplexen.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

Rob is senior consultant en specialist in fiscaliteit, strategie en bedrijfseconomie

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.