• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Gekocht bewijs mag niet worden gebruikt in beroepsprocedure

Gekocht bewijs mag niet worden gebruikt in beroepsprocedure

In Gerechtshof Den Bosch vond dit jaar een opvallende zaak plaats, die onze aandacht trok. Het Gerechtshof sprak namelijk uit dat wanneer een tipgever bewijs verduistert en verkoopt aan de fiscus, dit bewijs uitgesloten moet worden in een beroepsprocedure. Laten we bekijken wat er precies in deze zaak gebeurd is.

Een tipgever bezat informatie over buitenlandse rekeningen van een aantal Nederlanders. Deze informatie heeft de tipgever verduisterd en tegen betaling overgedragen aan de Belastingdienst. Op basis van deze informatie heeft de Belastingdienst bij de betreffende mensen navorderingsaanslagen inkomstenbelasting opgelegd. Een man, die zo'n aanslag gekregen had, tekende beroep aan tegen de aanslag.

Het Hof constateerde dat de tipgever een misdrijf had gepleegd bij het verkrijgen van het bewijsmateriaal. De Belastingdienst had dan dus ook betaald voor informatie afkomstig uit een misdrijf. Dit heeft echter niet altijd tot gevolg dat het bewijsmateriaal van gebruik wordt uitgesloten. Dit hangt af van de belangenafweging die hierbij gemaakt is. Aan de ene kant gaat het namelijk om het nastreven van een juiste belastingheffing en het bestrijden van belastingontwijking. Aan de andere kant mag crimineel gedrag natuurlijk niet beloond worden. De inspecteur moet in zo'n zaak inzicht geven in de belangenafweging die hier gemaakt is.

Het Hof vindt echter dat in deze situatie de inspecteur niet voldoende inzicht heeft gegeven in de belangenafweging die gemaakt is. Er is geen onderzoek gedaan naar de manier waarop de tipgever aan de informatie is gekomen, noch naar het eventuele strafrechtelijke verleden van de tipgever. Ook heeft de inspecteur niet duidelijk gemaakt welke beloningsafspraak met de tipgever gemaakt is.

Nu is bewijsuitsluiting in fiscale zaken alleen aan de orde is in uitzonderlijke gevallen. Een voorschrift of rechtsbeginsel moet dan in zo’n aanzienlijke mate zijn geschonden, dat bewijsuitsluiting daarop een passende reactie is. Het Hof vindt dit hier het geval en vindt daarom ook dat het bewijsmateriaal in deze zaak niet mag worden gebruikt. De navorderingsaanslagen worden vernietigd.

Bron: ECLI:NL:GHSHE:2018:515 (Gerechtshof 's-Hertogenbosch February 20, 2018).

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.