Joost Klein treedt weer op na het echec in Malmö. Als een van de grondleggers van het Eurovisie songfestival is Nederland uitgesloten van deelname. We weten nog steeds niet wat er nu echt is gebeurd. Het lijkt me toch niet zo moeilijk voor het Zweedse OM om hiernaar onderzoek te doen. Ondanks het vaste voornemen om niet te kijken heb ik dat toch gedaan. Een non-binaire winnaar met een waardeloos lied en een voordracht waarvan ik schaamtegevoelens krijg. Maar dat is Europa vandaag.
Politieke omwentelingen in Europa
Binnenkort staat Europa ook politiek in de schijnwerpers. Dat merkte ik vooral door de stembiljetten in de brievenbus. Vanochtend lees ik in de krant dat AfD in Duitsland is verbannen uit de Europese fractie van Identiteit en Democratie in het Europees parlement. De VVD staat dat lot eveneens te wachten door hun samenwerking met PVV. De Zweedse liberalen gingen de VVD al voor. Het signaal is duidelijk: democratie is niet voor rechts.
Timmermans maakte dat in het debat over de informatie deze week nog eens duidelijk. Hij vindt het een ramp voor het land dat de vier partijen die een hoofdlijnenakkoord hebben gesloten straks de dienst gaan uitmaken.
Kijkend naar Europa is er niet veel goeds te observeren. Laat ik positief beginnen. We hoeven geen geld meer te wisselen in de meeste Europese landen. Dat is handig als we straks op vakantie gaan. Er is vrij verkeer van goederen. Fijn voor de vrachtwagenchauffeurs die niet meer opgehouden worden door grenscontroles. Er is vrij verkeer van kapitaal. Het duurt inmiddels al enige decennia om dit daadwerkelijk te realiseren. Lidstaten vervallen met regelmaat terug in hun oude patronen en moeten dan door Brussel en het Europese Hof tot de orde worden geroepen. Maar in beginsel is het goed dat er geen belemmeringen mogen zijn.
Extreem-rechts?
Maar er is zeker een keerzijde. Ons pensioen heeft enorm te lijden gehad onder het financiële wanbeheer in de zuidelijke lidstaten van Europa. Kunstmatig heeft de ECB de rente laag moeten houden om te voorkomen dat ze onder hun schuldenlast bezweken. Het is al een hele tijd stil, maar geloof nu maar niet dat de problemen zijn opgelost. De migratie die onder Merkel is losgebarsten heeft ons voor een onmogelijke opgave gesteld. Ik zie nu in heel Europa maatschappelijke problemen die onze kleinkinderen nog niet opgelost zullen hebben. En nog steeds worden mensen die dit fenomeen een halt willen toeroepen uitgemaakt voor extreem-rechts, radicaal en fascistisch.
Onvoorstelbaar dat je je niet schaamt dat je vanuit je politieke rol hebt bijgedragen aan de huidige ellende in de suburbs in veel Europese steden. We hebben de grenzen opengezet, maar hadden geen plan hoe we de toestroom zouden organiseren in de zin van huisvesting, integratie en overbruggen van culturele achterstanden.
Europa dicteert ons dagelijks leven en dat was toch niet de bedoeling. Er zal macht terug moeten naar de lidstaten onder behoud van de voordelen van de unie. Of de aanstaande verkiezingen daarbij gaan helpen valt erg te betwijfelen. Met de omslag van het politieke klimaat in veel lidstaten, in navolging van Nederland, komt er veel druk op Brussel. De heersende elite daar zal niet snel macht afstaan. Toch is het verstandig om te luisteren naar de lokale sentimenten. Anders zullen er de komende jaren veel branden geblust moeten worden.
2 Reacties
Theo Loozen
5 maanden geledenHallo Rob, Ik ben het er helemaal mee eens. Prima artikel en prettig om te lezen. Groeten, Theo
ReageerRob
5 maanden geledenHoi Theo, dank voor je positieve reactie.
Reageer