Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (CAP) van de Belastingdienst heeft 30 juni de handreiking fiscale behandeling elders verzekerd pensioen gepubliceerd.
Uiterlijk op 1 juli 2017 moest de dga zijn pensioenopbouw in eigen beheer (PEB) stoppen. In de praktijk doen zich problemen voor wanneer een dga zijn pensioen deels bij een verzekeringsmaatschappij heeft ondergebracht. Wat zijn de gevolgen van voortgezette premiebetalingen? Welk verschil bestaat er tussen een bepaald deel en een onbepaald deel elders verzekerd? Wat zijn de gevolgen van een negatieve waardeontwikkeling van de polis in geval van een onbepaald deel elders verzekerd? De CAP geeft in de handleiding zijn visie en bespreekt hoe de in eigen beheer verzekerde aanspraken kunnen worden vastgesteld en hoe na afloop van de coulancetermijn kan worden omgegaan met het elders verzekerde deel van het pensioen.
Het gaat in de handleiding om de situatie waarin het in eigen beheer verzekerde pensioen gehandhaafd wordt en het elders verzekerde pensioen niet binnen de coulancetermijn naar eigen beheer is overgedragen.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een dekkingspolis, een bepaald elders verzekerd pensioen en een onbepaald elders verzekerd pensioen. De fiscale behandeling van deze drie vormen van elders verzekerd pensioen verschilt enorm. Het is handig om allereerst vast te stellen om wat voor een polis het gaat en vervolgens de relevante paragraaf van deze handreiking door te nemen.
Je vindt de handleiding hier.
0 Reacties