• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Bill Gates of Steve Jobs

Bill Gates of Steve Jobs

Als je veel tijd doorbrengt met ondernemers krijg je wel enig inzicht in de reden waarom bepaalde ondernemers succesvol zijn en anderen niet. Het blijft echter lastig te vatten. Velen die zichzelf als ondernemersgoeroe of topconsultant zien hebben er al hele boeken aan gewijd. Of de ondernemers deze lectuur zelf tot zich nemen waag ik ernstig te betwijfelen. Ik weet van ondernemers dat ze niet zo’n lezers zijn. Meestal zijn ze zelfs niet erg geleerd. Ik durf wel te beweren dat veel kennis je als ondernemer in de weg zit. Dan zie je overal een risico in en ga je geen avontuur meer aan. Steve Jobs verliet voortijdig de universiteit.

Ik kijk graag films over mensen die hun voetafdruk in de geschiedenis hebben achtergelaten. Ik ben ook niet zo’n lezer. De afgelopen weken kwamen de films over Gandhi, Lincoln, Steve Jobs en JFK langs. Het is inspirerend om kennis te nemen van de wijze waarop zij hun ideeën overbrengen op anderen. De methodes zijn zo verschillend dat je er niets van kunt leren. Dat wil zeggen; je kunt ze niet nadoen. Maar ze inspireren je, vooral om authentiek te zijn. Dat is hetzelfde als jezelf zijn. Spelen we niet allemaal een rol in het grote toneelstuk van het leven? Zelfs meerdere rollen, zo leerde ik van Hans Schalken, mijn zeer gewaardeerd toekomstig opvolger als voorzitter van de Sociëteit Neercanne.

Interessant is de film The Internship waarin ons een kijkje binnen Google wordt gegund. Het lijkt een nieuwe wereld, die in niets te vergelijken is met de reële wereld. Dat is meteen de valkuil van Google. De wereld is niet virtueel. Het gaat altijd om de mens en de materie. Onze uitdaging ligt erin om mens en materie opnieuw te ontdekken. Jobs is ver gekomen. Hij creëerde een eenheid tussen mens en materie. Dat kunnen alleen genieën. Hoe moeilijk heeft Apple het nu zonder hem. Mooi is de scene waarin hij Bill Gates belt en hem alle narigheid toewenst omdat Microsoft zijn software heeft gekopieerd. Geen geniale reactie omdat de competitie met IBM en Microsoft hem nu net tot meesterlijke vondsten had gebracht.

Met Windows 8 en de Surface tablet heeft Microsoft een succesvolle route gevonden, wat jaloerse critici er ook van roepen. Een aantal jaren geleden heb ik mij ook kritisch uitgelaten over Microsoft en hun ondergang voorspeld. Dat trek ik terug. Ze brengen ons een virtuele omgeving die ondersteunend is in onze menselijke taken. Straks hebben we geen eigen netwerken meer, geen dataopslag en back-upproblemen, geen upgrades van software. Onze tablet, desktop, smartphone en laptop werken allen in dezelfde omgeving en Microsoft zorgt voor het beheer. Alleen het transport van gegevens is gevoelig, de verbindingen dus, en de veiligheid. Mij dunkt dat hier een taak ligt voor de overheid. We praten inmiddels over een basisvoorziening, net als water en energie. Streng toezicht moet ellende voorkomen. Nee, ik ben geen voorstander van veel overheid, maar wel van collectief toezicht of beheer als het om vitale processen gaat.

Ik wens u allen een gezond en gelukkig 2014 met weinig virtuele zorgen toe.

Categorieën : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

Rob is senior consultant en specialist in fiscaliteit, strategie en bedrijfseconomie

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Noodpakket

20-12-2024

Een betere blik op je beleggingen

20-12-2024

Even voorstellen…

20-12-2024

Even voorstellen...

20-12-2024

Kort nieuws

20-12-2024