• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Beschaving

Beschaving

Een column van Rob Kusters.

De overwinningsspeech van Thierry heeft indruk gemaakt. Ik begreep er niets van, maar velen hebben er zeer gevaarlijke uitspraken in herkend. 200 hoogleraren hebben hun mening samengebald in een open brief aan Thierry. Hij heeft al enkele serieuze bedreigingen moeten incasseren. Het zal niet lang meer duren of de veiligheidsdiensten zullen het advies geven om op dezelfde manier als Geert Wilders door het leven te gaan. Het zette mij aan het denken.

Wij dragen democratie en vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel, maar ik krijg steeds meer het gevoel dat dit slechts voor een bepaald deel van de bevolking geldt. D66 heeft zichzelf opgericht om de democratie naar een hoger plan te brengen. De gekozen burgemeester en het referendum waren belangrijke doelstellingen van hun politieke aanwezigheid. Het referendum is er gekomen. Thierry greep dit middel met beide handen aan om het associatieverdrag met Oekraïne ter discussie te stellen. U weet hoe het afliep. “Nee, dat democratische middel is hiervoor niet bedoeld. Wij, hoeders van de democratie, bepalen zelf wel wat wel en niet onderwerp van een referendum kan zijn.” De uitkomst werd terzijde gesteld, nou ja, er kwam een inlegvelletje. Er is totaal geen besef geweest hoe dit bij kiezers inslaat. Los van het onderwerp, blijkt dus dat democratie eigendom is van links; het is natuurlijk een linkse uitvinding.

Dat geldt ook voor de EU. Een uitstekende uitvinding, wanneer je deze plaatst in historisch perspectief. We kwamen uit de Tweede Wereldoorlog en iedereen was ervan doordrongen dat dit nooit meer mocht gebeuren. Door een gezamenlijke club te vormen tussen de grootmachten in Europa, breng je ze dichter bij elkaar. We zijn daarbij Rusland vergeten, een historische blunder. Echter is de EU een technocratisch monster geworden. En Duitsland was de afgelopen jaren de baas. Logisch dat de Britten hier niet meer aan willen meedoen. Nee, wij doen niet aan zelfreflectie. We laten May maar worstelen om tot een deal te komen. En Brussel wijst alleen maar naar de tekst van het EU-verdrag.

Toch blijf ik het gek vinden dat rechtse politici steeds aan de schandpaal worden genageld, zelfs met de dood worden bedreigd, als ze zich scherp uitlaten. Dit wordt geholpen door de media. Thierry heeft daarin gelijk, de media kleuren het heel subjectief in. Wanneer wordt er eens gesproken over de fileproblematiek, over de enorme kosten van kinderopvang (ouders moeten 12 weken schoolvakantie met 5 weken verlof opvangen), over de totaal losgeslagen fiscale jacht op de auto? Of ook de universiteiten, zoals hij het zegt, ondermijnend bezig zijn, kan ik niet beoordelen. Maar ik zie wel aan de lopende band hoogleraren in beeld verschijnen om linkse standpunten wetenschappelijk te ondersteunen. Zo ontstaat wel het beeld dat alleen links doet aan factfinding en ook altijd gelijk heeft. Als de professor het ook zegt…

Maar ik kan Thierry niet volgen als hij zegt dat we deel uitmaken van de mooiste beschaving. Hij noemt zijn beweging Forum voor Democratie en grijpt graag terug naar de lessen van eerdere beschavingen. Ik denk echter dat hij de huidige maatschappelijke situatie te optimistisch beoordeelt. De beschaving toont onmiskenbaar dat we ons in de eindfase bevinden. We zullen ons daarop moeten voorbereiden. Aan het einde van de beschaving komt de chaos. We houden dat niet tegen door te gaan sleutelen aan de democratie. Die zal worden afgeschaft. Wat we ervoor terugkrijgen, is onzeker.

Ik zou links adviseren toch eens te reflecteren op de verkiezingsuitslag in plaats van meteen te gaan schelden op de winnaar. “Het waren niet onze verkiezingen” zegt Lilian Marijnissen van de SP, die zelf in een Ferrari rijdt. Rob Jetten had eigenlijk gewonnen, terwijl van zijn partij D66 nauwelijks nog iets over is. Er is al een partij volop met het klimaatthema bezig, Rob. Kies andere thema’s, fuseer met Groenlinks of hef jezelf op. Het optimisme bij de PvdA begint zielig te worden en het CDA moet nog eens terugkijken in de geschiedenis om hun huidige situatie te beoordelen. Veel verliezers en twee echte winnaars: links en rechts. Want dat is het, er vormen zich twee grote blokken, dus laten we, als we dan toch willen sleutelen aan de democratie, overgaan naar een tweepartijenstelsel.

Categorieën : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

Rob is senior consultant en specialist in fiscaliteit, strategie en bedrijfseconomie

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Noodpakket

20-12-2024

Een betere blik op je beleggingen

20-12-2024

Even voorstellen…

20-12-2024

Even voorstellen...

20-12-2024

Kort nieuws

20-12-2024