• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Belastingvrij schenken nog aantrekkelijker

Belastingvrij schenken nog aantrekkelijker

Uw vermogen moet u op een gegeven moment overdragen. Schenken bij leven is nog altijd voordeliger dan vererven bij overlijden. Zeker als u handig gebruikmaakt van de vrijstellingen in de schenkbelasting. Dit jaar mag u aan uw kinderen belastingvrij een bedrag schenken van € 5.141. Is uw zoon of dochter tussen de 18 en 40 jaar, dan kunt u eenmalig belastingvrij een bedrag schenken van € 24.676. Dit kan ook als uw kind zelf ouder is dan 40 jaar, maar zijn of haar partner die leeftijd nog niet heeft bereikt.

Deze eenmalig verhoogde vrijstelling voor kinderen van 18 tot 40 jaar kan nog verhoogd worden tot € 51.407 als uw kind het geld gebruikt voor de eigen woning of om een dure studie te betalen. Er gelden aanvullende voorwaarden, dus laat u goed informeren voordat u een schenking doet. Ontvangt u tussen 1 oktober 2013 en 1 januari 2015 een schenking van maximaal € 100.000 (per schenker) voor de eigen woning, dan bent u hierover geen schenkbelasting verschuldigd. Het geld moet u dan wel daadwerkelijk gebruiken voor de aankoop van een eigen woning, voor een verbouwing of om uw hypotheekschuld af te lossen.

Iedereen mag tijdelijk van een ouder, familielid of willekeurige derde een onbelaste schenking ontvangen van maximaal € 100.000 voor de eigen woning. De relatie tussen schenker en ontvanger (ouder-kind) en de leeftijdsgrens van de ontvanger (tussen 18 en 40 jaar) spelen even niet. Het is dus ook mogelijk om meerdere malen € 100.000 te ontvangen, mits afkomstig van verschillende schenkers. Wel is er een beperking als u al eerder van uw ouder een bedrag geschonken heeft gekregen onder de eenmalig verhoogde vrijstelling (2013: € 51.407). Uw ouder mag het eerder geschonken bedrag dan nog aanvullen tot maximaal € 100.000.

Bron: Alfa.nl

Foto by Steven Depolo under CC BY 2.0

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.