Elke werknemer is verplicht verzekerd voor de Werkloosheidswet (WW). Bij ontslag kan de werknemer hier aanspraak op maken. Als werkgever moet u premie voor deze verzekering afdragen.
Nieuwe WW-premie Voorheen werd dit geregeld in de sectorpremie of WW-premie, waar dan ook nog eens de WW-Awf premie bovenop kwam. Vanaf 2020 ziet dit er echter heel anders uit. De sectorpremie is per 2020 afgeschaft. Er blijft één WW-premie over, met een hoog en laag tarief. Voor werknemers met een vast contract geldt het lage tarief van 2,94%. Voor werknemers met flexibele contracten betaalt de werkgever de hoge premie van 7,94%. Dit zou het geven van vaste contracten aan werknemers aantrekkelijker moeten maken.
Controleer uw contracten Als ondernemer is het hierdoor extra belangrijk om te controleren of alle contracten voor onbepaalde tijd ook schriftelijk zijn vastgelegd en door zowel werknemer als werkgever ondertekend zijn. Indien dit niet het geval is, mag er geen lage WW-premie gerekend worden. Om werkgevers meer tijd te geven om aan deze administratieve vereisten te voldoen, heeft minister Koolmees uitstel gegeven tot 1 april 2020.
Herziening Heeft u aan de administratieve eisen voldaan en mag u terecht lage premie betalen? Zelfs dan kan het gebeuren dat er na afloop van het jaar toch herziening plaats moet vinden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als u 30% meer uren hebt uitbetaald dan vooraf contractueel vastgelegd.
Blijf als ondernemer dus alert wat betreft de WW-premies van uw werknemers.
Bron: “Wet Arbeidsmarkt in Balans Leidt Tot Wisselende Werkgeverslasten in 2020: TaxLive.” Wolters Kluwer.
0 Reacties