• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Wetswijziging: betaal vergoeding aan je partner als je eigen onderneming hebt

Wetswijziging: betaal vergoeding aan je partner als je eigen onderneming hebt

Het kwam vorig jaar al kort in onze Tripost aan bod: het nieuwe huwelijksvermogensrecht. Deze nieuwe wet is bij Prinsjesdag gepresenteerd en op 1 januari 2018 ingegaan. De inhoud van de wet zorgt echter voor de nodige verwarring, die wij graag uit de lucht willen helpen.

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht bevat wijzigingen rondom het gezamenlijk en privévermogen. Sinds 1 januari 2018 vallen namelijk niet meer alle bezittingen en schulden in de gemeenschap van goederen. Waar eerst een eigen onderneming automatisch in de gemeenschap van goederen viel, is het nu zo dat de onderneming, die je voor het huwelijk had, in principe privé blijft. Wel moet jij, als DGA, in zo’n geval een vergoeding betalen aan jouw partner.

Onterecht wordt er gedacht dat deze wetswijziging alleen geldt voor ondernemers die na 1 januari 2018 zijn getrouwd. Dit is echter niet juist. De wet is van toepassing op alle ondernemers, ook wanneer zij voor 1 januari 2018 getrouwd zijn.

Wat betekent dit voor jou?

  • Indien jij voor 1 januari 2018 getrouwd bent en de onderneming buiten de gemeenschap van goederen gehouden hebt, geldt het vergoedingsrecht ook voor jou. Je bent dan dus verplicht om een vergoeding te betalen aan jouw partner, vergelijkbaar met het salaris dat in de gemeenschap van goederen valt. Dit geldt voor DGA’s van alle rechtsvormen, dus zowel eenmanszaken als bv’s.

  • Indien jij na 1 januari 2018 getrouwd bent of nog gaat trouwen, kun je van deze huwelijksvoorwaarden afwijken. Dit kan echter alleen bij de huwelijkse voorwaarden. Overweeg dus goed om deze stap te zetten en je te laten adviseren bij het opstellen van jouw huwelijkse voorwaarden. Zo stel je het kapitaal van je onderneming veilig en voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. Wij helpen jou uiteraard graag bij dit advies.

Bron: “Waar Heb Ik Recht Op Als Ik Trouw in Gemeenschap Van Goederen?” Rijksoverheid, Ministerie Van Algemene Zaken, 11 april 2018.

Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024