Indien je van plan bent om jouw vastgoedonderneming over te dragen, moet je even opletten. Niet alleen bij het overdragen van de vastgoedonderneming, maar ook bij een overdracht van aandelen in een vastgoedonderneming, kun je beroep doen op de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij bedrijfsopvolging.
De situatie, die bij de Hoge Raad terecht kwam, was als volgt. Een moeder heeft aandelen geschonken aan haar zoon. Dit is gedaan in de vorm van een onroerendezaaklichaam. Normaal wordt het verkrijgen van aandelen in onroerendezaaklichamen belast, alsof de onroerende zaken zelf zijn overgedragen. In deze situatie doet de zoon echter beroep op de bedrijfsopvolgingsregeling, voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Het is aan de Hoge Raad om te bepalen of deze vrijstelling van toepassing is.
De Hoge Raad oordeelt dat de vrijstelling overdrachtsbelasting inderdaad toepasbaar is. Dit komt doordat is vastgesteld dat de zoon, na het verkrijgen van de aandelen, de bedrijfsvoering binnen de vastgoedonderneming voortzet. Hierbij is het toekennen van de vrijstelling niet in strijd met de bedoeling van de wetgever.
Wat betekent dit voor jou? Indien je jouw vastgoedonderneming wilt overdragen, kan op basis van dit arrest een beroep worden gedaan op de vrijstelling in de overdrachtsbelasting. Let daarbij wel op dat degene die de onderneming verkrijgt, deze ook voortzet. Om er zeker van te zijn dat je niet voor verrassingen komt te staan na het overdragen van je onderneming, raden wij je altijd aan om je bij zo’n proces te laten adviseren.
Bron: Hoge Raad. ECLI:NL:HR:2018:2110. 30 november 2018.
0 Reacties