• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Veranderingen op belastinggebied vanaf 1 januari 2019

Veranderingen op belastinggebied vanaf 1 januari 2019

2019 is van start en dat betekent dat er het een en ander verandert op belastinggebied. Dit komt door nieuwe wet- en regelgeving, maar ook door het nieuwe belastingplan, dat vanaf 1 januari deels in werking is getreden. Wij hebben een aantal van de belangrijkste veranderingen voor jou op een rij gezet.

Zoals in het belastingplan van 2018 werd aangekondigd, is per 1 januari het lage btw-tarief omhoog gegaan van 6 naar 9 procent. Dit tarief wordt o.a. toegepast op voedingsmiddelen, geneesmiddelen en kraanwater. Hierdoor worden jouw dagelijkse boodschappen iets duurder.

Ook tabaksaccijns is omhoog gegaan in 2019. Deze zal t/m 2021 omhoog blijven gaan, zoals aangekondigd in het belastingplan. Vanaf 1 januari kost een pakje van twintig sigaretten 6 cent meer dan voorheen. Een pakje shag van 40 gram wordt 11 cent duurder.

In een eerder artikel van de Tripost legden we uit wat de invoering van het tweeschijvenstelsel betekent. Door dit stelsel en door de verhoging van de arbeidskorting gaat de inkomstenbelasting voor werkenden omlaag. Deze gaan er dus een stukje op vooruit.

Wanneer we kijken naar het huishouden, zien we dat de belasting op aardgas omhoog gaat, terwijl de belasting op elektriciteit omlaag gaat. Indien jouw huishouden voor zowel aardgas als elektriciteit in de 1e schrijf zit, betekent dit het volgende:

  • Het reguliere tarief voor de energiebelasting van aardgas gaat omhoog met 3 cent per m3, exclusief btw.
  • Het tarief voor elektriciteit wordt verlaagd met 72 cent per kWh, exclusief btw.

Daarnaast wordt de belastingvermindering (een vast bedrag dat per aansluiting in mindering wordt gebracht op de energiebelasting) omlaag gebracht van € 308,54 naar € 257,54 exclusief btw. Hierdoor stijgt de totale energierekening.

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.