• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Twente

Twente

Afgelopen week was ik in Lattrop, een klein dorpje in Twente. Niet meteen een plek waar je aan denkt als je op zoek bent naar ontspanning. Het ligt in het noordoostelijk deel van Twente, tegen de Duitse grens gedrukt. Twente ligt in Overijssel en heeft niets te maken met de Achterhoek, zoals vaak wordt aangenomen. Plaatsen als Hengelo, Almelo, Enschede en Oldenzaal zijn wel bekend. Ook niet meteen steden waar je speciaal naartoe wilt. Of het zou moeten zijn voor de grote carnavalsoptocht van Oldenzaal, die wel 100.000 mensen trekt. Dat deel van Twente is inderdaad katholiek. Misschien verklaart dat wel de geweldige gastvrijheid. Twentenaren zijn hartelijke mensen. Ze verdienen hun geld in de agrarische wereld. Harde werkers, weinig poespas, nuchtere blik op de wereld. Zodra je de regio binnen rijdt wordt je overmand door rust. Geen druk, jachtig verkeer. Uitgestrekte Hollandse weilanden met prachtige hoeves en natuurlijk koeien. Je voelt meteen dat het leven er goed is. In alle contacten met mensen wordt dat gevoel steeds weer bevestigd.

Agrarische dominantie

Nee, ik ben niet in dienst getreden van de plaatselijke VVV. Ik neem u graag mee in dingen die me raken. Er is ook een ander verhaal aan Twente. Ik noemde al de agrarische dominantie. Overal waar je komt zie je omgekeerde Nederlandse vlaggen. Je wordt doodgedrukt met verkiezingsborden voor de BBB, die heeft daar kennelijk een grote achterban. Ook kom je her en der op protestborden leuzen tegen die er niet om liegen. Gericht tegen het kabinetsbeleid, soms heel persoonlijk. Dat laatste merkte ook Sigrid Kaag toen ze tegen wil en dank een verkiezingsbijeenkomst van D66 in Twente wilde bijwonen. Achteraf kun je je afvragen of je niet erg naïef bent als je denkt dat er in Twente iemand op Sigrid Kaag zit te wachten. Ze werd met brandende fakkels opgewacht. Dat is toch een warm onthaal zou je denken. Echter de associatie met de man die een tijd geleden met een brandende fakkel voor haar huis stond is al gauw gemaakt. Voor haar ook. Maar ze was sterk en liet zich niet intimideren, aldus Kaag zelf. Over de verkiezingsbijeenkomst zelf heeft niemand het meer. Rutte, Hoekstra en zelfs Van der Plas waren er als de kippen bij om de actie van de Twentenaren af te keuren. Van Van der Plas zou je nog enige sympathie verwachten, gelet op de vele verkiezingsborden en dus belangstelling voor haar partij. Dit was een uitgelezen kans om te scoren. Ze liet hem lopen, onervarenheid. Kaag zou dit momentum zeker hebben aangegrepen. Voor haar eigen achterban heeft ze dat natuurlijk ook gedaan door zich zo sterk voor te doen. Haar kiezers zullen haar hiervoor belonen.

Stikstofproducenten?

Wanneer je rondrijdt door Twente is alles mooi. De mensen hebben het daar voor elkaar, een net volk. Alles keurig opgeruimd, netjes in het kwadraat. Maar ze worden voor dom versleten door onze grote leiders in de Randstad. Ze moeten hun veestapel afbouwen, liefst stoppen met boeren, want ze zijn stikstofproducenten. Ik heb het op deze plaats eerder erover gehad, maar ik snap nog steeds het probleem niet. Het gaat natuurlijk ergens anders over. Ze moeten bouwen in de Randstad, want daar wonen nog niet genoeg mensen. Er is nauwelijks een plek te vinden die zo keurig netjes is als in Twente, maar toch willen ze nog meer. In Twente zullen ze niet bouwen, wie wil nu wonen in zo een domme regio? Het zou goed zijn als Klaver en Jetten en hun kompanen eens een maand op de boerderij zouden gaan werken. Dan zouden ze nooit meer een boer een strobreed in de weg leggen. Die mensen doen niemand kwaad, ook onze natuur en milieu niet. Je ziet geen gezondere natuur dan in deze streek. Ik ben blij dat ze zich durven te verzetten, dat is helemaal niet zo makkelijk. Ze komen op voor hun bedrijven, voor hun bestaan, voor hun regio.

Categorieën : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

Rob is senior consultant en specialist in fiscaliteit, strategie en bedrijfseconomie

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.