Een jaar geleden heb ik mij voorgesteld in deze Tripost en mocht u dit hebben gemist of recent als nieuw Tripost lezer bent aangemeld, mijn naam is Jack de Bruijn (1966) en ik ben onafhankelijk risicomanagement adviseur.
Het woord onafhankelijk is voor u en mij erg belangrijk. Waarom zult u zich afvragen? Omdat ik geen traditioneel verzekeringsadvies geef en geen polissen “verkoop”. Dit in tegenstelling tot de verzekeringstussenpersoon die zich onafhankelijk noemt als hij geen verplichting heeft om producten van één bepaalde maatschappij te verkopen. Risicomanagement is een term die u waarschijnlijk regelmatig voorbij ziet komen en ook ik ben er van overtuigd dat elk bedrijf hierop moet inzetten omdat onderzoek dit heeft uitgewezen. Bedrijven met een volwassen risicomanagementsysteem reageren veerkrachtiger op incidenten, blijven makkelijker financieel gezond en renderen beter (blijkt uit jaarlijkse onderzoek en samenwerking van Aon Global Risk Consulting en de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania). Sommigen van u hoor ik al denken, dat is toch alleen maar voor grote bedrijven weg gelegd! Dat is niet het geval als je het aan mij vraagt, elk bedrijf kan uiteindelijk met dezelfde problemen te maken krijgen alleen is de impact anders en voor een kleiner bedrijf veelal lastiger op te vangen (financieel) als het mis gaat.
Waar moet u dan zoal aan denken; hoe ga ik om met de afhankelijkheid van een uniek personeelslid? Wat doet ongunstige berichtgeving op sociale media met mijn bedrijf? Hoe zit het met cybercrime? Wat als die leverancier waar u van afhankelijk bent niet meer kan leveren door bijv. brand? Is er een calamiteiten of recall plan? En zo kan ik nog wel even doorgaan.
De eerste vraag die u zich in mijn optiek moet stellen is: Wat verstaan we onder risicomanagement? Risicomanagement: activiteiten die er op gericht zijn de risico’s binnen een aanvaardbaar niveau te houden.
Hier zijn we in mijn ogen aangeland bij de basis en dat is goed verzekeringsadvies. En dat is juist waar het aan schort in veel gevallen. Mijn ervaring in de dagelijkse praktijk is dat het verzekeringspakket wat er is afgesloten niet of onvoldoende aansluit op het risicoprofiel van de onderneming. Voorbeelden zijn: De eigendommen zijn niet verzekerd op de juiste BV, activiteiten van een complete BV ontbreken, u bent verplicht leveringsvoorwaarden te hanteren, etc.
Kortom, zonder deze basis zullen de effecten die u met risicomanagement wilt bereiken hun doel niet bereiken of zelfs voorbij schieten. Ik help u hier graag mee verder en de praktijk wijst dit uit. Uw uitgaven aan verzekeringen worden meer waard door mijn advies en aanpak.
0 Reacties