• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Ook jouw gelieerde bedrijf moet factuur ontvangen incl. btw

Ook jouw gelieerde bedrijf moet factuur ontvangen incl. btw

Heb jij een holding met aandelen in een werkmaatschappij of een ander gelieerd bedrijf en verricht je wel eens btw-belaste prestaties hiervoor? In deze situaties moet je ook een juiste factuur inclusief btw versturen. Ook voldoening van die btw op de aangifte is verplicht. Doe je dit niet, dan kun je een naheffing van de Belastingdienst verwachten.

Het bovenstaande blijkt uit een recente uitspraak van gerechtshof Amsterdam. Het betrof hierbij een holding en een dochtermaatschappij waarin de holding een belang van 26% houdt. De dochtermaatschappij voerde managementdiensten uit voor de holding. De holding heeft, soms niet en soms voor lagere bedragen dan overeengekomen, facturen uitgereikt aan de maatschappij. De holding vond ook dat het niet nodig was om hier belastingrente over te betalen. Dit komt doordat de holding van mening was dat het geld toch binnen de eigen holding en maatschappij blijft (ook wel bekend als vestzak-broekzakoperatie). De holding is immers geld verschuldigd, terwijl de dochtermaatschappij de btw in aftrek brengt. De holding achtte het in rekening brengen van belastingrente in dit geval in strijd met een aantal formeelrechtelijke beginselen en een verkapte vorm van btw-heffing.

Het gerechtshof was het hier niet mee eens. Zij oordeelden dat de stelling dat de Rijkskas per saldo geen schade leed, omdat de afnemer de nageheven btw ook weer in aftrek kan brengen, geen steun vindt in het recht. De belastingrente moet daarom gewoon worden berekend.

Bron: Gerechtshof Amsterdam. ECLI:NL:GHAMS:2018:4923. 18 Dec. 2018.

Categorieƫn : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024