De afgelopen weken heb ik een aantal dagen doorgebracht in een conferentiecentrum voor een verdiepingscursus internationaal belastingrecht. Voor mij is dat volop genieten, voor anderen is het vooral punten halen voor hun permanente educatieverplichting. De meesten echter waren goed gemotiveerd. We zijn drie dagen lang onderhouden door topspecialisten op onderdelen van de internationale fiscaliteit. Het is leuk om deze mensen nader te leren kennen. Het is bovendien leerzaam om met anderen uit alle windstreken van het land te praten over hun ervaringen. De beste sessie is toe te rekenen aan mijn oud-collega van de belastingdienst Carlo Douven. Carlo is een topspecialist op het gebied van grensoverschrijdend werken en wonen. Samen met zijn collega Debora Herveille (voorzitter Kennisgroep Premieheffing) liet hij ons een spel doen waarin we als Amerikaanse expat en als Poolse bouwvakker in Nederland kwamen en met allerlei instanties in aanraking kwamen. Heel goed om eens van buiten naar binnen te moeten denken. We hebben zelf al veel moeite met het UWV, de SVB, de GBA en de RDW (weet u waar al deze afkortingen voor staan), maar hoe moet dat nu als je uit het buitenland komt? En hebt u enig idee hoe streng wij deze mensen aanpakken als ze een regeltje overtreden? Ongelooflijk veel regels hebben wij, die veelal erop zijn gericht om misbruik tegen te gaan. We waren het er in grote meerderheid over eens dat al die regels hun doel missen, de boeven worden niet gepakt. Obama heeft een keer publiek verklaard dat de VS Nederland als een belastingparadijs ziet. Als ik zie wat er maandelijks van onze bankrekening afvliegt in verband met belastingafdrachten voel ik dat helemaal niet zo. Hoe zit dat dan? Fiscalisten van internationale bedrijven denken in structuren. Een van hun technieken om zodanig te structureren dat de belastingdruk wordt verlaagd is treaty shopping. Treaty staat voor verdrag en daarmee is bedoeld een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting. Landen sluiten dergelijke verdragen met elkaar. Hierin spreken ze af welk land welk deel van het inkomen in grensoverschrijdende situaties mag belasten. Nederland is een handelsnatie en heeft heel veel van dergelijke verdragen gesloten. In het verdrag met de VS is bijvoorbeeld geregeld dat op winstuitkering van Nederlandse bedrijven aan hun Amerikaanse moeder geen dividendbelasting wordt ingehouden. Landen die dat niet hebben geregeld hebben er daarom belang bij een Nederlandse BV tussen te schuiven om van dit voordeel gebruik te maken.
Omgekeerd hebben Amerikaanse bedrijven als Starbucks en Apple in Europa deals gesloten met het land waarin ze gevestigd waren. Voor Apple is dat Ierland, voor Starbucks was dat Nederland. Ze zijn onder druk van de publieke opinie verhuisd naar Londen. De Europese Commissie is in 2014 een onderzoek gestart naar o.a. deze bedrijven om vast te stellen of er geen sprake is geweest van staatssteun. In dat geval moeten de betreffende lidstaten de genoten voordelen van Starbucks en Apple terugvorderen. In het geval Apple zou het gaan om vele miljarden. Het belang van Starbucks is eveneens enorm groot. Leuk paradijs is dat hier……
Misschien gaat u op vakantie naar het buitenland. Denk maar eens na over de vraag waarom u geen belasting hoeft te betalen over uw auto, of dat het toegestaan is dat Duitse transportbedrijven worden bevoordeeld bij de tolheffing ten opzichte van buitenlandse transportbedrijven. Mogen die Polen wel met auto’s met Pools kenteken in Nederland blijven rijden? En krijgt die Portugees die mee heeft gewerkt aan de A2 ondertunneling straks Nederlandse AOW?
Fijne vakantie
0 Reacties