• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Klimaatplannen

Klimaatplannen

Afgelopen woensdag 26 april 2023 hield minister Rob Jetten van Klimaat en Energie zijn eerste klimaatpersconferentie. Het is de bedoeling dat er nog een reeks van dergelijke persconferenties gaan volgen. Hij zal ons daarin bijpraten over de uitvoering van de klimaatplannen. Er is door dit kabinet een klimaatfonds van € 35 miljard ingesteld. Hiervan wordt nu € 28 miljard bestemd. Het is daarom goed dat de samenleving wordt geïnformeerd over de voortgang van de uitvoering van de plannen. Let wel, dit heeft niets te maken met de stikstofcrisis. Het gaat om het tegengaan van de opwarming van de aarde, vooral door de uitstoot van CO2.

Mega-investering
Het is kennelijk een voldongen feit dat de aarde opwarmt en dat de mensheid zelf verantwoordelijk hiervoor is. Zelfs de Chinezen en de Indiërs werken aan klimaatplannen, aldus Jetten. In vele landen van de wereld is er veel meer winst te behalen dan in Nederland, maar dat hoeft op zichzelf geen reden te zijn om niets te doen. Volgens Jetten stellen we met onze mega-investering een voorbeeld voor de rest van de wereld, die in zijn opvatting wel zal volgen. Hij ziet ook economische voordelen. Dat laatste is interessant. Vooralsnog zullen het bedrijfsleven en de burgers van ons land vooral een bedreiging ervaren in de ingrijpende plannen. Jetten ziet de economische voordelen in de uitdaging voor het bedrijfsleven om uitvoering te geven aan de plannen.

Tata Steel, de Botlek en Chemelot zien zich voor grote uitdagingen gesteld om de uitstoot te verminderen. Dat geldt zeker ook voor woningcorporaties en beleggers in verhuurde woningen, alsmede vastgoedeigenaren die hun eigendommen moeten verduurzamen. Maar ik kan wel meegaan in de economische kansen die Jetten ons voorhoudt. Als we fors investeren in deze transitie zullen we voor onze energievoorziening minder afhankelijk worden. Er worden zelfs twee nieuwe kerncentrales voorzien. Wie had dat 5 jaar geleden voor mogelijk gehouden? De alom bekende gevaren van kernenergie, altijd een doorn in het oog van linkse politici, moeten nu wijken voor een nog groter gevaar, de opwarming van de aarde.

ESG
Er is dus geen ontkomen meer aan, laten we het dan omarmen. Er zal veel gevraagd worden van onze kennisinstituten en van ingenieursbureaus en architecten. Maar wat te denken van de bouwsector? Onze eigen wereld zal er ook aan moeten geloven. Vanaf 2025 zullen de grote ondernemingen in hun jaarverslag moeten rapporteren over ESG (Environment, Social en Governance). Onder de kop environment zullen ze moeten laten zien welke uitstoot ze hebben en wat ze doen om die uitstoot te reduceren. De kleinere bedrijven zullen hiertoe later verplicht worden. Bedrijven moet hierop voorbereid worden. Wat is het eigenlijk, welke regels zijn er en hoe kunnen we hieraan voldoen?

Wij denken er binnen Tripolis over na, we bereiden ons voor door kennis op te doen over duurzaamheid en die daarna te delen met onze cliënten. Die staan nog niet te springen om onze hulp, want dat kost geld. Het is aan ons om ze ervan te doordringen dat het veel meer voor hen oplevert. De directe winst is de energiebesparing, de recente crisis heeft ons geleerd welke enorme economische impact de energievoorziening heeft. Het komt erop aan om slim te zijn, de juiste keuzes te maken. Banken zullen eisen stellen, medewerkers willen alleen werken bij bedrijven die duurzaamheid hoog in hun vaandel hebben. Deskundig advies is noodzakelijk. Maar op de langere termijn gaat het om de waardecreatie. Bedrijven die deze ontwikkeling te laat oppakken, zullen verdwijnen. Bedrijven die er slim mee omgaan behalen een concurrentievoordeel en zullen hun bedrijfswaarde zien toenemen. Je bent dus onverantwoord bezig als je niets doet.

Als we er allemaal mee aan de slag gaan zetten we de klimaatcritici buitenspel. Zij zullen zich op nieuwe thema’s moeten gaan bezinnen waarvoor ze gaan demonstreren. Laten we niet vergeten dat het een heel grote groep is die nu zijn geld verdient aan acties om ons uit de auto te krijgen. Mogen zij dan wel nog in het vliegtuig stappen naar Nepal om daar te gaan bezinnen? De vliegindustrie ontspringt opvallend de dans, terwijl toch iedereen weet dat de vervuiling door de luchtvaart heel fors is.

De stimulering van elektrisch rijden wordt voortgezet. Nu richt het kabinet zich ook op tweedehands elektrische auto’s. We kunnen daarover nadere maatregelen verwachten in het belastingplan voor 2024. Er komen meer laadplekken. Het zwaar transport zal worden gestimuleerd om over te stappen op waterstof. Of dat ook geldt voor landbouwtrekkers is mij niet duidelijk, maar daarover gaat Caroline.

Ondernemers, laat deze kansen niet liggen. Begin met het ontwikkelen van een duurzaamheidsstrategie, een alomvattend plan. Zet in de tijd uit wat u wilt gaan doen en stel een begroting op. Praat met uw adviseurs en financiers over de wijze waarop zij u kunnen helpen om de plannen financieel uitvoerbaar te maken.

Categorieën : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

Rob is senior consultant en specialist in fiscaliteit, strategie en bedrijfseconomie

1 Reactie

  • Patrick

    Hi Rob, leuk artikel met duidelijke aanknopingspunten voor ondernemers, ik neem het zeker mee mee in de voorziene landingspagina ESG Disclosure. Mvg. Patrick

    Reageer

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.