Mijn klanten raad ik altijd aan een levenstestament op te stellen, maar wat is dit voor document en waarom kun je niet zonder?
Wanneer je wilsonbekwaam wordt en niet (meer) in staat bent je zaken zelf te regelen, komt er een heleboel op je directe omgeving af.
Veel zaken zijn echter vooraf te regelen:
• Hoe wil je dat dingen financieel geregeld zijn?
• Wie gaat er beslissingen voor je nemen?
• Wat zijn je wensen op medisch gebied?
Dit en meer, kun je laten vastleggen in een levenstestament.
Zo laat je je naasten weten wat je wensen zijn en wijs je iemand aan die namens jou kan handelen als je dat zelf niet meer kunt. Je geeft dus een volmacht aan een of meerdere -al dan niet tesamen- personen. Deze akte passeert bij een notaris die dit document vervolgens kan laten registreren in het centraal levenstestamentenregister (CLTR).
Het is belangrijk om op tijd na te denken over je wensen want anders bent je mogelijk te laat. Als je niet meer wilsbekwaam bent, kunt je namelijk geen levenstestament meer laten opmaken en dan zullen jouw naasten zich tot de rechter moeten wenden om een bewindvoerder, mentor of curator te laten aanwijzen.
Het is voor iedereen, ongeacht je leeftijd, belangrijk om na te denken over het levenstestament. Ook op jonge leeftijd kan je iets overkomen. Wanneer je bijvoorbeeld een ernstig ongeluk krijgt en in een coma raakt, dan kun je niet meer beslissen. En, wanneer je gehuwd bent, is het niet automatisch zo dat jouw partner namens jou mag beslissen.
Met een levenstestament houd je dus zelf de regie. Je beslist vooraf zelf wie er over je geld, je gezondheid en je persoonlijke zaken mag beslissen en geeft dus vooraf aan wat je zelf belangrijk vindt. Uiteraard kun je altijd je opgestelde wensen weer wijzigen.
Een levenstestament, voor jezelf een rustgevend idee maar ook prettig voor je naasten als ze bekend zijn met jouw wensen.
0 Reacties