• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Heb jij een levenstestament nodig en waarom?

Heb jij een levenstestament nodig en waarom?

Ik krijg vaak de vraag of een levenstestament nodig is en waarom het nuttig kan zijn. Dit document kan namelijk veel onzekerheden wegnemen en ervoor zorgen dat jouw zaken goed geregeld zijn als je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. Mijn advies is dat iedereen dit zou moeten laten opstellen.

Wat is een levenstestament?
Een levenstestament is een volmacht waarin je vastlegt wie namens jou beslissingen mag nemen als je tijdelijk of permanent wilsonbekwaam raakt. Denk aan situaties zoals dementie, een ongeval of een beroerte. Zonder een levenstestament kan het lastig zijn om zaken te regelen, zoals de verkoop van je woning of het doen van schenkingen. Dit zou dan via een bewindvoerder of curator moeten, wat vaak een ingewikkeld en tijdrovend proces is.

Waarom een levenstestament overwegen?
Met een levenstestament bepaal je zelf wie jouw belangen behartigt en welke beslissingen genomen mogen worden als jij dat niet meer kunt. Je kunt zakelijk en privé ook scheiden in 1 document. Daarmee voorkom je dat er een impasse ontstaat en direct gehandeld kan worden als dat nodig is. Daarnaast kan een levenstestament fiscaal voordelig zijn, bijvoorbeeld door de mogelijkheid om schenkingen te doen aan je kinderen.

Wie kan de volmacht krijgen?
Je kunt zelf kiezen wie jouw gevolmachtigde wordt. Vaak zijn dit de partner, kinderen of andere personen die je volledig vertrouwt. Je kunt één of meerdere personen aanwijzen en zelfs bepalen dat beslissingen alleen gezamenlijk mogen worden genomen. Dit helpt de kans op misbruik te verkleinen.

Wat kun je regelen met een levenstestament?
Je kunt vrijwel alle zaken vastleggen in een levenstestament, bijvoorbeeld:

  • Vermogensbeheer: Het beheer van je rekeningen, beleggingen en eigendommen.
  • Verkoop van onroerend goed: Bijvoorbeeld de verkoop van je woning als je naar een zorginstelling verhuist.
  • Schenkingen: Het overdragen van vermogen aan je kinderen.
  • Medische beslissingen: In een medische volmacht kun je jouw wensen voor behandelingen vastleggen.
  • Wanneer gaat de volmacht in?
  • Je kunt bepalen of de volmacht direct ingaat of pas als je wilsonbekwaam wordt. Een direct ingaande volmacht biedt de mogelijkheid om snel te handelen, maar vraagt om volledig vertrouwen in de gevolmachtigde. Gaat de volmacht pas in bij wilsonbekwaamheid, dan kan dit vertraging opleveren omdat een arts de wilsonbekwaamheid moet vaststellen.

Notariële akte nodig?
Hoewel het niet verplicht is, is het wel aan te raden om een levenstestament door een notaris te laten opstellen. Een notariële akte biedt dwingend bewijs en voorkomt discussie over de geldigheid van de volmacht.

Categorieën : Tripost
Barbara Spauwen
Barbara Spauwen
Auteur

Barbara is verbonden aan Tripolis als senior consultant financial planning.

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Noodpakket

20-12-2024

Een betere blik op je beleggingen

20-12-2024

Even voorstellen…

20-12-2024

Even voorstellen...

20-12-2024

Kort nieuws

20-12-2024