• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Gevolgen loonheffingen thuiswerken in verband met corona

Gevolgen loonheffingen thuiswerken in verband met corona

Veel werknemers zijn als gevolg van de coronacrisis verplicht thuis te werken. Dat brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Sommige werkgevers willen die vergoeden met bijvoorbeeld een extra thuiswerkvergoeding. Daarnaast betalen sommige werkgever bestaande vergoedingen zoals een reiskostenvergoeding door. Hoe pakt dit uit voor de loonheffingen? Zorg dat je klant/werkgever weet hoe hij fiscaal juist met deze vergoedingen en verstrekkingen moet om gaan en wat er wel en niet kan. Zo kan hij fiscaal de meest vriendelijke weg kiezen, zonder risico op een boete en naheffingen.

De Belastingdienst heeft een handreiking over de werkplek thuis aangevuld met actuele informatie. Er staan antwoorden in op veel gestelde vragen en een aantal praktische voorbeelden. Ook heeft de Belastingdienst in een nieuwsbericht laten weten te zijn afgestapt van het standpunt dat de gerichte vrijstelling voor een internetabonnement alleen kan worden toegepast als de werkgever alle kosten betaalt. Een gerichte vrijstelling voor een internetabonnement is nu dus ook mogelijk wanneer de werknemer een eigen bijdrage betaalt. Eind mei 2021 is bekendgemaakt dat de goedkeuring met betrekking tot de vaste reiskostenvergoeding wordt verlengd tot 1 oktober 2021.

Op het Forum Salaris bevestigde de Belastingdienst al dat de thuiswerkdagen van 1 januari 2021 tot 1 oktober 2021 meetellen voor het zogenaamde 128-dagen criterium mits de werknemer vóór 13 maart 2020 al een onvoorwaardelijk recht had op een vaste onbelaste reiskostenvergoeding. Als gevolg hiervan werd het al mogelijk om ook in de maanden oktober tot en met december 2021 de onbelaste reiskostenvergoeding door te zetten. Op 30 augustus 2021 is bovendien bekendgemaakt dat de goedkeuring met betrekking tot de vaste reiskostenvergoeding tot 1 januari 2022 wordt verlengd. In ieder geval tot 1 januari 2022 kunnen de bestaande vaste reiskostenvergoedingen door de werkgever daarom nog onbelast worden vergoed. Bron: Rijksoverheid

Categorieën : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.