• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Fiscus geeft identiteit tipgever niet prijs; aanslagen vernietigd

Fiscus geeft identiteit tipgever niet prijs; aanslagen vernietigd

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft belastingaanslagen die naar aanleiding van informatie van een anonieme tipgever waren opgelegd, vernietigd. De informatie die zou duiden op verzwegen spaarrekeningen bij een Rabobankvestiging in Luxemburg kon niet op juistheid worden getoetst, aangezien de inspecteur zijn bron niet wilde onthullen.

De vermeende zwartspaarders gingen in deze zaak in beroep tegen navorderingsaanslagen inkomsten- en vermogensbelasting. Deze waren opgelegd op basis van gegevens afkomstig van een anonieme tipgever. Om de juistheid van de van de tipgever afkomstige informatie te kunnen toetsen, moest volgens de belastingplichtigen de identiteit van de tipgever bekend worden gemaakt. Er was namelijk geen onderzoek gedaan naar de juistheid van de informatie, waardoor de betrouwbaarheid van de gegevens niet los kon worden gezien van de identiteit van de tipgever. Hierin werden de belastingplichtigen in het gelijk gesteld door de geheimhoudingskamer van Rechtbank Arnhem. De inspecteur weigerde echter de gegevens te verstrekken, wat volgens de rechtbank een pleitbaar standpunt was, maar de inspecteur werd er wel op gewezen dat de consequenties van deze weigering voor zijn rekening zouden komen.

Schending rechtsorde En dat is nu gebeurd. Hof Arnhem-Leeuwarden heeft de weigering van de inspecteur om de identiteit van de tipgever te onthullen als onrechtmatig geclassificeerd. Niet alleen mag volgens het hof van een belastinginspecteur worden verwacht dat hij de bevelen van een rechter uitvoert, maar door niets te verklaren over de identiteit van de tipgever, konden belanghebbenden zich niet verweren tegen de aan hen opgelegde belastingaanslagen. Het hof vindt dat vernietiging van de belastingaanslagen een passende gevolgtrekking is, omdat de rechtsorde ernstig is geschokt.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 3 februari 2015, ECLI:NL:GHARL:2015:645

Categorie├źn : Tripost
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024