Bij estate planning gaat het erom wat er met je vermogen gebeurt op het moment van samenwonen, huwen (echt)scheiding en overlijden. Je kunt de gevolgen daarvan aan de civiele en fiscale wetgever overlaten, maar je kunt daar ook zelf invloed op uitoefenen.
Misverstanden zijn dat mensen bij vermogen denken aan een waarde van € 1.000.000 en meer. Heb je alleen maar een banktegoed, een pensioenregeling, een kleine eigen woning, dan zou je niets hoeven te doen; je hebt in hun ogen geen vermogen. Een ander misverstand is dat de wetgever het allemaal al voor ons heeft geregeld. In sommige opzichten is dat ook zo, maar als je bijvoorbeeld naar het huwelijksvermogensrecht kijkt, dan valt op dat de wetgever juist heel veel vrijheid heeft gelaten. Je kunt de bestaande wettelijke regelingen naar eigen wens invullen. Die eigen regeling mag natuurlijk niet in strijd zijn met de regels van openbare orde en goede zeden.
Wat het erfrecht aangaat: je kunt zelf bepalen wie je erfgenamen zijn. De civiele wetgever heeft de onterfde echtgenoot wel een paar andere wettelijke rechten toegekend en het onterfde kind krijgt als schuldeiser een vorderingsrecht. Maar buiten die rechten kun je je nalatenschap naar eigen wens verdelen onder je erfgenamen. Wie die erfgenamen zijn, dat bepaal je zelf.
Estate planning vraagt om bewustvorming: je hebt zelf in de hand wat er met je vermogen gebeurt. Daarin kun je je laten voorlichten en bijstaan door een estate planner. Die kan adviseren bij de te maken keuzes en is op de hoogte van de fiscale gevolgen daarvan. Vanwege het feit dat de fiscale regels vaker veranderen dan de civiele, is het aan te raden een en ander met een zekere regelmaat met hem of haar door te nemen.
0 Reacties