• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Eindejaarstips: Bereid u voor op 2023

Eindejaarstips: Bereid u voor op 2023

Hoewel de meeste mensen onder ons druk zijn met de kerstboom te versieren en het kerstmenu te regelen is het voor sommigen nog even hard werken in de laatste weken van het jaar. Nu 2022 met rasse schreden zijn einde nadert is het goed om de balans op te maken en te kijken of er nog zaken zijn die u dit jaar nog moet regelen. Daarom hebben wij de belangrijkste tips en aandachtspunten voor u op een rij gezet.

Tips voor bedrijven

Investeer nog eventueel in de aanschaf van bedrijfsmiddelen
U heeft recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) als u in het boekjaar voor meer dan € 2.400 aan bedrijfsmiddelen aanschaft. Het kan interessant zijn om eventueel dit jaar nog te investeren om gebruik te maken van deze aftrek. Het KIA-percentage neemt af naarmate de totaal investeringen een bedrag van € 110.998 overschrijdt. In dat geval kan het juist interessant zijn om investeringen uit te stellen tot in 2023.

Check de hoogte van de voorlopige aanslag
Controleer nog een laatste keer of de voorlopige aanslag in de pas loopt met de belastbare winst die u voor 2022 verwacht. Pas de voorlopige aanslag uiterlijk 31 december aan en voorkom dat u extra belastingrente bent verschuldigd volgend jaar. Indien de voorlopige aanslag veel te hoog is vastgesteld leidt de verlaging ervan tot een extra liquiditeitsvoordeel.

Heroverweeg de fiscale eenheid
Het tarief in de vennootschapsbelasting bedraagt 15% tot een winst van € 395.000. Volgend jaar geldt een tarief van 19% tot € 200.000. Boven deze winsten bedraagt het tarief 25,8%. Je betaalt in 2023 in de eerste schijf dus meer belasting. Bovendien is deze schijf een stuk korter en valt de winst sneller in het tarief van 25,8%.

Bezit u meerdere bv’s, dan kunt u via de fiscale eenheid winsten en verliezen onderling verrekenen. Tegenover dit voordeel staat het nadeel dat u slechts 1 keer van de lage tariefschijf profiteert. Hoewel het belastingvoordeel vanaf 2023 een stuk minder is dan in 2022 (maximaal € 13.600 vanaf 2023 tegenover € 42.660 in 2022), wilt u wellicht toch nog de fiscale eenheid heroverwegen.

Als u een verbreking per 2023 wilt realiseren, moet het verzoek hiertoe vóór 1 januari 2023 zijn ontvangen door de Belastingdienst. Laat wel beoordelen of de verbreking van de fiscale eenheid geen andere ongewenste fiscale gevolgen heeft.

Tip voor werkgevers

Maak gebruik van de vrije ruimte in de WKR
De vrije ruimte voor 2022 bedraagt 1,7% van de totale loonsom. Heeft u nog ruimte in de vrije ruimte dan kunt u overwegen om nog de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk een extraatje te geven aan uw werknemer. Hierbij kunt u denken aan een kerstpakket, een borrel of zelfs een bonus.

Tips voor particulieren

Benut dit jaar nog de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning
De zogenaamde jubelton vrijstelling wordt per 1 januari 2023 verlaagd naar € 28.947 en per 1 januari 2024 zelfs afgeschaft. Wilt u nog gebruik maken van de hoge schenkingsvrijstelling in het kader van de eigen woning (2022: € 106.671) dan moet u in 2022 nog in actie komen. De vrijstelling geldt voor schenkingen aan personen tussen de 18 en 40 jaar oud en moet worden gebruikt voor de aanschaf, onderhoud en/of verbetering van de eigen woning of voor de aflossing van bestaande hypotheken.

Benut uw jaar- en reserveringsruimte
Heeft u een bankspaarproduct of een lijfrentepolis of bent u van plan deze te gaan afsluiten, maak dan gebruik van uw jaar- en reserveringsruimte om fiscaal vriendelijk te sparen voor uw oude dag. Door de premies nog in 2022 te betalen kunt u hiermee een fiscaal voordeel behalen.

Optimaliseer de samenstelling van uw vermogen in Box-3
Als u geplande privé-uitgaven nog in 2022 doet, betaalt u in 2023 tot maximaal 1,97% van het betaalde bedrag minder inkomstenbelasting in box 3.

Deze besparing komt tot stand mits de aflossing ten laste gaat van bezittingen, anders dan bank- en spaartegoeden. In de nieuwe regeling voor box 3 worden bank- en spaartegoeden, doordat gerekend wordt met een laag fictief rendement in vergelijk tot dat op ‘overige bezittingen’, namelijk nauwelijks belast.

Met deze wetenschap in het achterhoofd, kunt u ook de samenstelling van uw box 3 vermogen optimaliseren. Het is wel zo dat in een aaneengesloten periode van drie maanden die aanvangt voor en eindigt na de peildatum (1 januari), het heen en weer schuiven van vermogensbestanddelen kan worden genegeerd door anti-misbruikwetgeving.

Denk aan het periodiek verrekenbeding
Bent u gehuwd op huwelijkse voorwaarde en staat in deze voorwaarde een zogenoemd periodiek verrekenbeding? Verreken dan aan het einde van dit jaar. Doet u dit niet consequent dan kan er bij een echtscheiding worden gesteld dan men is gehuwd in gemeenschap van goederen.

Zet daarom de inkomsten en uitgaven die verrekend moeten worden aan het einde van het jaar op een rij en verreken het verschil. Maak eventueel meteen een afspraak over de verrekening in alle voorgaande jaren als u dit niet eerder deed.

Categorieën : Tripost
Jenny Biesmans
Jenny Biesmans
Auteur

Jenny is verbonden aan Tripolis als senior consultant op fiscaal gebied.

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.