• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Een gezond dividendbeleid

Een gezond dividendbeleid

Het optimaliseren van het dividendbeleid is een belangrijke strategische doelstelling voor MKB-ondernemers, omdat het invloed heeft op de financiële gezondheid van het bedrijf, de tevredenheid van aandeelhouders en de toekomstige groeimogelijkheden. Maar hoe bepaal je nu een gezond dividendbeleid en welke aspecten komen hier bij kijken?

Allereerst is het belangrijk de basisprincipes van dividend te begrijpen.

Dividend is het deel van de winst dat aan aandeelhouders wordt uitgekeerd. Dus alleen als er winst wordt gemaakt kan er dividend worden uitgekeerd. Daarom is het belangrijk om de huidige en toekomstige winstgevendheid te analyseren. Met andere woorden is er een business concept met een verdienmodel.

Het uitkeren van dividend kan alleen plaatsvinden als de operationele kasstroom niet in gevaar wordt gebracht. Kun je na de dividenduitkering nog steeds aan al je betalingsverplichtingen blijven voldoen is een cruciale vraag die positief moet worden beantwoord.

Daarnaast is het belangrijk om een stabiel dividendbeleid te hanteren. Hiermee creëer je richting de aandeelhouders een voorspelbare uitkering. In het dividendbeleid houd je tevens rekening met bedragen die je wilt reserveren voor bijvoorbeeld investeringen en groei in de toekomst. Hiermee stel je dus niet de volledige winst ter beschikking voor het dividend, maar slechts een gedeelte. De overige winst blijft dan in de onderneming.

Bij het bepalen van een gezond dividendbeleid moeten de fiscale consequenties ook mee in overweging worden genomen. Wanneer er bijvoorbeeld dividend wordt uitgekeerd aan een aandeelhouder die een natuurlijke persoon is, is er dividendbelasting verschuldigd.

Tot slot kan een dividendbeleid en de mogelijkheid voor werknemers om aandelen te verkrijgen in een organisatie een onderscheidend vermogen zijn in de krappe arbeidsmarkt.

Conclusie Het optimaliseren van het dividendbeleid vereist een balans tussen het uitkeren van winst aan aandeelhouders en het herinvesteren van winsten voor toekomstige groei. Door zorgvuldig de financiële gezondheid, aandeelhoudersverwachtingen, strategische doelen en fiscale aspecten te overwegen, kunnen MKB-ondernemers een dividendbeleid ontwikkelen dat duurzame groei en tevreden aandeelhouders en werknemers ondersteunt.

Categorieën : Tripost
Jenny Biesmans
Jenny Biesmans
Auteur

Jenny is verbonden aan Tripolis als senior consultant op fiscaal gebied.

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.