• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Belastingdienst schort afhandeling van definitieve aanslagen en bezwaarschriften box 3-inkomen op in afwachting van Hoge Raad uitspraken

Belastingdienst schort afhandeling van definitieve aanslagen en bezwaarschriften box 3-inkomen op in afwachting van Hoge Raad uitspraken

De Belastingdienst heeft aangekondigd dat zij de afhandeling van definitieve aanslagen voor 2021 en 2022 met betrekking tot box 3-inkomen tijdelijk opschort. Dit betreft specifiek aanslagen waarbij het box 3-inkomen bestaat uit meer dan alleen banktegoeden, zoals inkomsten uit aandelen of vastgoed. Daarnaast wordt ook de afhandeling van bezwaarschriften over box 3-inkomen voor de jaren 2017 tot en met 2021 aangehouden.

De reden voor deze opschorting ligt bij meerdere cassatieprocedures die momenteel bij de Hoge Raad lopen. In deze procedures staat de vraag centraal of het rechtsherstel in box 3 voldoende in lijn is met het Kerstarrest. Het ministerie van Financiën heeft besloten om de afhandeling van aanslagen en bezwaarschriften aan te houden totdat de Hoge Raad meer duidelijkheid verschaft.

De uitkomst van deze cassatieprocedures kan van groot belang zijn voor de vaststelling van aanslagen met box 3-inkomen en voor de uitkomst van bezwaarprocedures tegen deze aanslagen. Hierdoor kan de beslissing van de Hoge Raad een aanzienlijke impact hebben op zowel belastingplichtigen als de Belastingdienst. In afwachting van deze uitspraken heeft het ministerie van Financiën ervoor gekozen om de afhandeling van zowel definitieve aanslagen als bezwaarschriften tijdelijk stop te zetten, om zo te voorkomen dat er onjuiste beslissingen worden genomen op basis van de huidige situatie.

Categorieën : Tripost
Femke Roufs
Femke Roufs
Auteur

Femke is verbonden aan Tripolis Business Support als consultant op fiscaal gebied.

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024