• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Zwarte Piet en Afhaalchinees

Zwarte Piet en Afhaalchinees

In de tweede week van november heb ik een rondje door Nederland gemaakt. Een aantal missies heb ik daarin gecombineerd. Ik wilde weten hoe ons land erbij ligt, hoe het gesteld is met de welvaart en de economische kansen en specifiek was ik op zoek naar inspirerende hospitality concepten. In de afgelopen maand heb ik ook mijn verplichte training beroepsethiek doorlopen aan de universiteit in Maastricht. Normaal is november een beetje een trieste maand, voor mij was het dit jaar door de vorengenoemde gebeurtenissen zeer inspirerend. Ik zal u eens wat goede boodschappen meegeven voor de feestmaand december: • Nederland ligt er goed bij. Vooral in de perifere streken zijn de mensen nog authentiek, gelovig,
hardwerkend en sober. Zoals het goede Nederlanders betaamt. Ik werd er trots van; • Op hospitality gebied is er over de hele linie sprake van een hoog niveau van service en kwaliteit. Ik ben blij met de gastvrijheid, maar ook met de vernieuwende concepten. Hotel Blooming in Bergen (Noord- Holland) is een besliste aanrader; • Vooraf kijk je een beetje bezorgd naar een dag aan de Universiteit, bezig zijn met ethische beginselen. Dat wordt nog versterkt als je thuis een assessment moet doen en 3 uur achter je computer zit, vervolgens 2 uur op de bank literatuur moet doornemen. Het was echter een gezonde confrontatie met mijn professioneel gedrag. Daar waar ik dacht best stevig binnen mijn normen en waarden te handelen viel dat tegen. Ik ben ontzettend gemotiveerd naar huis gegaan.

Hoe groot is toch het contrast tussen de Randstad en de rest van Nederland? Het zijn echt twee werelden die weinig met elkaar te maken hebben. Van geen enkele Randstedeling accepteer ik voortaan een greintje arrogantie en denigrerend gedrag richting de buitenwereld. De hele dag in de file staan, schreeuwen om gehoord te worden, geen enkele diepgang, geld als bewijs van geluk. En wat is het er vies. Mensen niet verzorgd, gevels beklad met graffiti, overal troep op straat. En dan arrogant doen?

Gordon is de ultieme exponent van een arrogante Randstedeling. Als hij al in staat is om een mening te vormen, quod non, dan moet het uiten daarvan met hoge boetes bestraft worden. Je bent wel heel ver gegaan als je het Chinese deel van onze samenleving zover hebt gekregen dat ze openlijk in verzet komen. Ik kom op voor deze mensen. Ze zijn generaties lang bezig om een enorme cultuurkloof te overbruggen, ze hebben nooit voor maatschappelijke onrust gezorgd, ze koken heerlijk en ze hebben fantastisch vuurwerk. Ik hoop maar zo dat ze hun culturele eigenheid behouden en niet denken dat Gordon de gemiddelde Nederlander vertegenwoordigt.

Dat de Chinezen nu zij en zij staan met Zwarte Piet is toch heel bijzonder. Twee werelden die weinig met elkaar van doen hadden, die elkaar niet voor de voeten liepen, maar die nu door de samenloop der omstandigheden bondgenoten zijn geworden. Ik durf mijn schoen niet meer te zetten.

Oh ja, hoe is het uw ethische gedrag?

Fijne decembermaand!

Categorieën : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Bijna vakantie

20-06-2024

Zzp'er en Arbeidsongeschiktheid: Hoe ber...

20-06-2024

Wat doen we met de ODV?

20-06-2024

Kort nieuws

20-06-2024

Europapa

27-05-2024