• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Ze gaan vertrekken!

Ze gaan vertrekken!

Mijn geluksgetal is 7, dus ik was met een heel positieve verwachting begonnen aan vrijdag 7/7. Dat het kabinet zou vallen had ik niet zien aankomen, eigenlijk teveel geluk voor één dag. Rutte weet meer dan wij weten, dacht ik. Ik ging uit van electorale inzichten. Mis! Rutte ruimt zelf het veld, hij zag dat zijn tijd gekomen is. Daar bleef het niet bij. Elke dag kwam er wel weer een aankondiging van een vertrekkend politicus.

De meest recente, Azarkan en Simons, vind ik toch erg opvallend. Ofschoon ik het geheel niet betreur, leefde ik in de vrees dat we voor eeuwig met mevrouw Simons zouden zijn opgescheept.

Solliciteren
Ik kan mij niet eerder herinneren dat er zo een uittocht plaatsvond. In het kielzog van de bekende namen gaan er nog een boel anderen mee. Wat gaan die mensen allemaal doen? Is er voor Sylvana Simons nog ergens een baantje beschikbaar? Wie wil Sigrid, wie wil Mark? En hoeveel salaris gaan ze inleveren?

Een beetje hebben ze ons toch verraden. Continu ruzie gemaakt met elkaar, niets opgebouwd voor onze samenleving, belachelijk veel geld uitgegeven en heel veel onafgewerkte dossiers die ze achterlaten. Voor deze mensen is daarom ook geen politieke toekomst meer weggelegd, elke belofte die ze in een verkiezingscampagne zouden doen, zou worden weggehoond.

Crisisteam
Ze zitten er nog even, dat is minder fijn. Als ze zelf hebben besloten om te vertrekken, hoe gemotiveerd zijn ze dan nog? Ze zullen geen nieuw beleid meer maken, hoera, maar ze moeten wel op de winkel passen. Het kabinet is gevallen over de maatregelen om de asielinstroom te beperken. Die gaat dus nu in volle omvang door. Het nieuws zal als een lopend vuurtje door Afrika gaan, dus er wacht ons nog wat.

Het is eigenlijk onverantwoord om het waardeloze beleid van de afgelopen 10 jaar te laten voortsudderen, terwijl we weer naar de stembus moeten en de volgende eindeloze formatie weer een kansloos kabinet oplevert. Er is behoefte aan een crisisteam. Dat team moet bevoegd zijn om maatregelen die bewezen discutabel zijn op te schorten totdat het democratisch proces een nieuw kabinet heeft opgeleverd.

Groenlinks/PvdA
Je zult maar aanhanger zijn van Groenlinks, of van de PvdA. Dan weet je toch helemaal niet waar je aan toe bent. Voordat we goed en wel de aankondigingen van vertrek hebben verteerd, denken deze beide partijen dat zij de nieuwe macht in Nederland vormen. Hoe kun je nu een lijstverbinding uitleggen aan je kiezers, zonder de autonome status van je partij op te heffen? Dit gaat onherroepelijk grote spanningen opleveren.

Klaver heeft een 50/50 afweging gemaakt voor het lijsttrekkerschap en heeft gekozen om het niet te doen. En toen kwam Frans Timmermans. Die gaat echt het mooie baantje in Brussel (je kunt daar heerlijk eten zo te zien) niet opzeggen als hij de kans op het minister-presidentschap niet heel reëel acht. Eén ding is jammer Frans, je klimaatdoelen moeten in de vriezer. Kaag heeft namelijk de schatkist geroofd, dus we moeten eerst 10 jaar sparen. Volgens mij ben je dan gepensioneerd.

Wat doet Pieter?
In de luwte bereidt Caroline zich voor op de machtsovername. Kiezers hebben de verkiezingsuitslag van de Provinciale Staten nog vers in hun geheugen. Caroline heeft daarna niets fout kunnen doen, ze zit moederziel alleen in de Tweede Kamer. De weinige momenten die ze krijgt, pakt ze met glans, zonder zichzelf ook maar enigszins op te poetsen. Het moet toch diep door het hart van Sigrid boren dat die antiheld de harten van de kiezers steelt. Ik moet denken aan Assepoester. Toch vrees ik voor LPF toestanden of een vergelijkbaar scenario als FvD.

De gamechanger is Pieter Omtzigt. Als hij ervoor kiest om met een lijst deel te nemen worden hem nu 46 zetels voorspeld en zal hij met afstand de grootste partij zijn. Hij zal dan zeker 10 zetels van BBB afpakken. Na het weekend horen we van Pieter of hij dat wil.

Fijne vakantie!

Categorieën : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024