• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Persoonlijke column Rob Kusters

Persoonlijke column Rob Kusters

We zijn bestolen

Een artikel in de marge van het Financieele Dagblad bericht dat € 273 miljoen aan onterecht uitbetaalde Toeslagen niet meer kan worden teruggevorderd. Waarom is het FD slechts bereid een door een ambtenaar opgesteld persbericht over te schrijven op een schaduwplek in de krant? We zijn bestolen en doen verder niets meer. De schouders ophalen. In een tijd van economische crisis, van forse bezuinigingen, raak ik erg opgewonden van dergelijke berichten. De meeste lezers van deze column zullen weinig of geen ervaring hebben met de Toeslagenwet. Helaas heb ik dat sinds kort wel. Het is onvoorstelbaar hoe makkelijk het is om je maandelijks een flink bedrag te laten uitkeren door de belastingdienst. Je vult thuis achter je computer of op de bank met je tablet een aantal gegevens in en er verschijnt een bedrag waarop je recht hebt. Je kunt helemaal naar eigen believen de uitkomst via trial and error maximaliseren. Druk op verzenden en nog dezelfde maand verschijnt er een bedrag op je rekening. Als u mij niet gelooft, ga dan zelf maar eens naar www.toeslagen.nl.

In 2006 is het systeem van toeslagen ingevoerd. Sinds de invoering is er € 79 miljard uitgekeerd. Nee, dit is geen tikfout, € 79 miljard. Niemand maakt mij wijs dat het niet terug te vorderen bedrag “slechts” € 273 miljoen bedraagt. Het gaat hier om een miljardenfraude. Ik zou nu graag alle betrokkenen bij dit systeem ter verantwoording willen roepen. Op voorhand had een kind van de basisschool kunnen bedenken dat je de geldsluizen open zet met dergelijke fraudegevoelige systemen? Hebben wij nu zulke domme mensen die dit soort wetten voor ons bedenken? Nee, het is de bedoeling geweest dat dit gebeurde. Het electoraat van de linkse kerk werd hiermee welbewust een alternatief geboden voor proletarisch winkelen.

Ik ga u iets beloven. Geen enkele politicus of ambtenaar zal sneuvelen als gevolg van dit drama. Het systeem wordt nu afgeschaft en uiteraard vervangen door een beter systeem. Dat kost weer vele projecturen van ambtenaren die op deze manier hun baan veilig stellen. Ook de IT-consultants wrijven zich in hun handen want er komt weer voor miljoenen werk aan. En over 5 jaar schaffen we dat systeem ook weer af. Het gekke is dat we steeds meer leunen op automatisering en daardoor de mens uitschakelen. Laat ambtenaren met een basisschoolopleiding de verzoeken om een toeslag even beoordelen en het probleem is opgelost. In 90% van de aanvragen is het in een oogopslag duidelijk dat er iets niet klopt.

Namens het proletariaat bedankt dat u gemotiveerd uw belasting blijft betalen en zo geduldig bent met de klunzen in de politiek en ambtenarij.

Categorieën : Column Rob
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024