• Openingstijden : maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur
Voorstel Brussel: internetbedrijven moeten in alle landen  belasting betalen

Voorstel Brussel: internetbedrijven moeten in alle landen belasting betalen

Afgelopen maand kwam er een revolutionair voorstel uit Brussel: grote internetbedrijven en digitale platforms zouden winstbelasting moeten betalen in de landen waar hun gebruikers zich bevinden, ook wanneer deze bedrijven daar zelf niet gevestigd zijn.

Momenteel betalen multinationals alleen belasting over de gehele winst in het land waar het bedrijf fysiek aanwezig is. Het gevolg hiervan is dat deze bedrijven zich vaak vestigen in landen die fiscaal voor hen aantrekkelijk zijn, zoals Ierland of Luxemburg, terwijl ze juist in andere landen een hogere omzet generen.

Rekening houdend met de digitalisering, waar we momenteel mee te maken hebben, vindt Brussel dat deze vestigingsregel achterhaald is. Er moet een regel komen, die meer bij dit tijdperk past. EU-commissaris van Belastingen, Pierre Moscovici, vindt dat grote online-ondernemingen “net als traditionele bedrijven van steen en mortel moeten bijdragen aan de schatkist'”.

Het voorstel is dat online-ondernemingen winstbelasting gaan betalen in het land waar hun gebruikers zitten, i.p.v. in het land van vestiging. Dit zou alleen voor grote digitale platforms gelden. De criteria zijn namelijk als volgt: • de onderneming moet in een lidstaat jaarlijks meer dan 7 miljoen euro aan inkomsten draaien; • de onderneming moet in dat land meer dan 100.000 gebruikers hebben; • de onderneming moet 3000 zakelijke contracten voor digitale diensten hebben, tussen het bedrijf en zakelijke klanten.

Hiermee is deze nieuwe regel nog niet aangenomen. De EU-lidstaten moeten hier unaniem mee akkoord gaan. Om te voorkomen dat landen zelfstandig belastingregelingen voor internetondernemingen gaan invoeren, wil Brussel voor de korte termijn een interim belasting in de EU invoeren. Deze moet geheven worden over de omzet, bijvoorbeeld uit advertentie-inkomsten en de verkoop van data, van bedrijven die wereldwijd jaarlijks een omzet boeken van minstens 750 miljoen euro en in de EU van 50 miljoen euro. Hierbij gaat het om bedrijven zoals Google, Apple, Facebook en Amazon, maar ook Airbnb en Uber. Voor kleine bedrijven en beginnende bedrijven zullen deze nieuwe regels voor nu nog geen gevolgen hebben.

Bron: ANP, via "Brussel Stelt Belasting Internetfirmas Voor." Accountantweek.nl. 21 maart 2018. https://accountantweek.nl/artikel/brussel-stelt-belasting-internetfirmas-voor.

Categorieën : Nieuws
Rob Kusters
Rob Kusters
Auteur

0 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet publiekelijk gemaakt.

Europapa

27-05-2024

Een gezond dividendbeleid

27-05-2024

Generatieve AI

27-05-2024

Nieuwe wet betaalbare huur

27-05-2024

Kort nieuws

27-05-2024